България се прости със Стефан Данаилов (ОБЗОР+СНИМКИ+ВИДЕО)

Култура
15:55 - 02 Декември 2019 (обновена)
25014
България се прости със Стефан Данаилов (ОБЗОР+СНИМКИ+ВИДЕО)

Повече от пет часа продължи поклонението в Народния театър пред Стефан Данаилов. Присъствието на хиляди доказа за пореден път, че той е най-обичаната кинозвезда на България. Опашка от желаещи да се поклонят пред големия актьор се изви още преди 10 часа - повече от час преди официално обявения час за начало на траурната церемония. 

Около 12 часа целият площад пред Народния театър се изпълни с хора, носещи цветя и искащи да изкажат съболезнования на близките на Мастера. През последното десетилетие България не помни толкова хора на погребение на всенароден любимец. Днес в пълна степен Стефан Данаилов показа смисъла на званието "Народен артист". Опашката от почитатели започваше от Народния театър "Иван Вазов" в посока на градинката, виеше се на буквата "п" покрай фонтана и обратно, отново стигна до входа на театъра. 


Ковчегът с тленните му останки бе изнесен около 15,30 ч. Всички присъстващи - роднини, творци, общественици и политици изпратиха Стефан Данаилов с аплодисменти. Директорът на Народния театър Мариус Донкин прегърна племенницата на актьора - режисьора Росица Обрешкова и заедно с нея плачеше.

Семейството на Стефан Данаилов приемаше съболезнования близо 5 часа


Синът на Данаилов - Владимир дойде от САЩ със съпругата си, за да се сбогува с баща си. До него бе и майка му Ирен Кривошиева. Той приемаше съболезнования заедно с доведения си брат - Росен Цанков.


Да се сбогуват с Данаилов дойдоха президентите Румен Радев и Георги Първанов,  Симеон Сакскобургготски,  много актьори, режисьори, творци, приятели на Ламбо от цяла България, политици от различни партии.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев се покланя пред ковчега на кинолегендата


По време на поклонението негови студенти се редуваха на почетен караул до ковчега. Сред тях бяха Силвия Лулчева, Башар Рахал, Китодар Тодоров, Иван Панев, Дарин и Деян Ангелови. Цветя поднесоха и негови колеги от трупата на Народния театър, сред които Мария Каварджикова, Аня Пенчева, Владимир Пенев и много други.


"Искам да го запомня усмихнат, чаровен, човечен и добър, какъвто той си беше. Има такива раздели, които не можеш да приемеш. Аз не мога да си представя, че вече го няма. Ще го пазя и ще го помня такъв, какъвто е в сърцето ми", сподели Владо Пенев.

"Той ми каза: "Не ме жалете, живял съм, както трябва!". Щурчо, прекрасен, талантлив, обичлив и той не е виновен, че беше толкова прекрасен", каза и голямата Татяна Лолова.


"В спомена си винаги ще стоим на твоята маса, онази голямата в хола, отрупана с нежност и топлина, цялата банда, заедно, около теб. Помислил си за всички ни: Ая е вегетарианец, за Стефи трябва да има кола, за Виктория и Владето да се сготви  боб, от големия, за Росен и Вики да се купи бира, а за мен… „Айде, Обрешкова, бързо сервирай, че ще изстине…“ Ти ще се шегуваш, най-вече с остаряването, а сетне ще споделяш своите мълчания, докато леко усмихнат пиеш кафе…

Благодаря, че притежаваме дара да бъдем част от живота ти. Благодаря за добрината, все още за нея няма сътворено прилагателно, Благодаря за най-голямото наследство – паметта за  Стефан Данаилов", каза в траурното си слово племенницата му Росица Обрешкова.

Стефан Данаилов ще бъде погребан утре до съпругата си на Боянските гробища.

Снимки: Агнес Методиева, БТА и Би Ти Ви