Българка преобрази Виена

Даниела Костова даде нова визия на „Рингтурм”

ЕС
20:22 - 29 Юни 2019
4149
Българка преобрази Виена

Българката Даниела Костова преобрази емблематичната сграда „Рингтурм” във Виена. Сградата е високата 73 м и е първото офис-здание във Виена, открито през 1955 г. и издигнато на място, разрушено от бомбите през Втората световна война, заради което се е превърнало в символ на възстановяването на австрийската столица. Традицията "Рингтурм" да се преобразява е от 2006 г.

Арт инсталацията на сънародничката ни  „Мечти за бъдещето“ вече краси знаковата сграда. Тя изобразява малко дете с будни очи, облечено в скафандър, а на шлема му има бял гълъб с разперени крила. Птицата, която може да се види на различни емблеми в космонавтиката, символизира мечтата за летене. Още преди да проходи, то мечтае за големия и широк свят. Неговата играчка е въртележка с летящи небесни тела, която се вижда от другата страна на Ringturm, загатва за промяна на перспективата: поглед към Земята отдалече, крехкостта на нашата планета, бъдещия свят на нашите деца.

Творбата е видима от всички точки на централна Виена и ще остане на фасадата през следващите три месеца.

Нашенката от години работи и живее в Ню Йорк.  Проектът на Даниела Костова е селектиран сред такива от цял свят и е избран за 12-то издание на световния конкурс, презентиран и подкрепян ежегодно от  виенското застрахователно дружество.

Даниела Костова е родена в София, но от 2003 г. живее и работи в САЩ. През 2005-а взима диплома по електронни изкуства в Rensselaer Polytechnic Institute, Трой, Ню Йорк. Преди това завършва магистратура по живопис в софийската Академия, а в периода 2000-2003 е диpеĸтоp и куратор на Художествената галерия в столицата. До момента има множество самостоятелни участия в общи изложби в България и по света. Носител е също на награди и стипендии в областта на съвременното изкуство.