Български екип близо до лекарство срещу COVID-19?

Актуални новини
13:30 - 06 Юли 2020
2057
Български екип близо до лекарство срещу COVID-19?

До края на юли България може да има лекарство срещу коронавируса. Това стана ясно на извънредната пресконференция на Националния оперативен щаб. 

"През май стартира клинично изпитване с лекарството ивермектин, с изцяло български екип. До момента са набрани 30 пациенти и се надяваме се към края на месеца да имаме вече първи резултати", съобщи Шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. 

Той обясни, че идеята за клиничните изпитвания дошла от далечна Австралия. Данни към края на април  показали, че в Австралия наблюдавали активност на ивермектин спрямо коронавируса. Точно това давало надежда на българския екип експериментът с лекарството да се окаже успешен.

Изпитването с ивермектин се провежда в 9 болници в България. 

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че носители на вируса към днешна дата са 5740 българи, а 3915 са излекувани, което е над 50% от заразените. 

Ивермектинът нашумя в началото на април. Тогава гръмна революционната новина, че лекарството срещу краста и други кожно-паразитни заболявания може да се справи с коронавирус. Биолози и медици от Австралия разкриха, че само за 2 дни при еднократно прилагане на дозата от добре познатия препарат Ивермектин, спира репликирането на вируса в клетките.