Български войници ще обучават армията на Украйна

У нас
16:59 - 08 Август 2024
534
Български войници ще обучават армията на Украйна

Украинската агенция УНИАН потвърди новината, че български войници ще се включат в обучението на военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна (ЗСУ) като част от инициатива на НАТО.

„Още една страна от НАТО се включва в обучението на украинските военни“, гласи заглавието на статията, визирайки именно България.

Министерски съвет обяви официално в свое решение, че кабинетът е разрешил участие на български военнослужещи в подготовката на украински военни на територията на страни членки от НАТО. 

Министерският съвет прие решение за разрешаване участието на военнослужещи от въоръжените сили на Република България в операцията на НАТО за подпомагане на Украйна в областта на сигурността и подготовката (NAТО SECURITY ASSISTANCE AND TRAINING FOR UКRAINE - NSATU) на територията на страните членки на Алианса.

С приемането на това Решение страната ни дава ясен знак за ангажираността си в подкрепата към Украйна, отстояване на евроатлантическите ценности и затвърждаване на своята съюзна солидарност към общите усилия в подкрепа на международния мир и сигурност. Отчитайки близостта на конфликта до нашата граница и значението му за сигурността в Европа, приносът на страната ни към операция NSATU е в унисон с усилията на останалите държави членки на Алианса.

В решението ясно се посочва, че обучението ще се извършва на територията на НАТО, а не в Украйна. България няма да изпраща свои военнослужещи на украинска територия. Руската пропаганда се опитва да убеди населението в обратното. НАТО ясно посочва след пълномащабната руска инвазия в Украйна, че ще помага на нападнатата страна само с оръжия и боеприпаси, а не със сухопътни сили. До момента не е взето решение за обратното.