Балин Балинов пред Lupa.bg: Българите се отопляват за сметка на здравето си

Личности
17:08 - 23 Март 2021
8215
Балин Балинов пред Lupa.bg: Българите се отопляват за сметка на здравето си

Замърсяването на въздуха и влиянието му върху човешкото здраве е един от водещите проблеми на България. Защо сме на опашката по качество на въздуха и как да се справим с този проблем обяснява пред Lupa.bg Балин Балинов от „Грийнпийс“ - България, координатор на кампанията „Енергийни решения“.

- Г-н Балинов, многократно е говорено, че въздухът в България е много мръсен и сме сред последните места в Европа по този показател. До колко това е вярно?

- За съжаление това е абсолютно вярно. По този повод в ролята си на координатор на кампания за възобновяема енергия, с колегите си позволихме да направим едно преспапие, което подарихме малко преди Коледа на г-жа Фандъкова. В това преспапие бяхме събрали фини прахови частици от въздуха на София. Тогава помолихме и гражданите, които имат желание да подпишат наше искане с няколко конкретни точки, които изпратихме като предложение за Програмата за качество на атмосферния въздух. Очаквам скоро тази програма да бъде гласувана в общината. Това, което ние предложихме е част от мерките да бъдат свързани с възобновяемата енергия. Наскоро проучване доказа, че основните замърсители на въздуха са печките, нещо което знаем отдавна. В тези печки се горят въглища, дърва, дори дограми. А тези дограми има химикали, бои, нещо което е катастлофално за качеството на въздуха. 

- Освен печките и колите, които също знаем, че много замърсяват, кои са другите основни замърсители?

- В последното проучване за въздуха става ясно, че не малка част от замърсяването на София идва от ТЕЦ "Бобов дол". Така че е добре да се знае, че централите, които работят на въглища не замърсяват само около тях, те имат влияние върху въздуха и по-надалече. Вчера бях до ТЕЦ "Брикел", там непрекъснато се разстила черен дим. Там положението е много зле и съчувствам на хората. Тези ТЕЦ-ове у нас или трябва да бъдат спряни, или реновирани. Защото да, те осигуряват работа на хора, но съкращават живота им. Друг голям проблем е горенето на боклук. Не е ясно какъв е букета от вредни вещества, които се изхвърлят в атмосферата. Това е смесен боклук, който може да съдържа какво ли не. Освен това Столична община иска да строи нов завод за горене на RDF гориво на мястото на ТЕЦ София. Това е доста лоша идея. Става дума за гориво, което се получава от горенето на отпадъци. Тоест е вторично изгаряне на отпадъци. Да, такива инсталации на RDF гориво отдавна има и в развити държави като Дания, Германия и други. Но понеже са стари инсталации, а тези държави взимат стриктни мерки за чистотата на въздуха, вероятно този процес ще има крайна дата за спиране. А ние тепърва ще строим такъв завод като ново решение.

- Защо се взимат такива решения в ущърб на здравето на хората? Пари ли сте пестят?

- Въобще не става дума за пестене, напротив става дума за сериозно усвояване на средства. Но има и нещо друго. Заработи ли този нов завод в София, ние тепърва ще имаме много сериозни разходи. Защото при горенето на RDF пак остава пепел, която ще бъде токсична и ние трябва да я изнасяме в чужбина, защото нямаме къде да я складираме и обезвреждаме у нас. Освен това разчетите са за горене на боклук, който като количество София не генерира, тоест, за да има смисъл от тази инсталация ще се гори боклук и от други градове, и от чужбина, а това е много притеснително. А що се отнася до горене на боклук, българите са единодушни, че това не бива да се случва.

- Като експерт може ли да посочите първи и основни мерки, които могат да се вземат, за да се спрат тези безумия и да можем да дишаме по-чист въздух?

- Постепенно трябва да започнем да преосмисляме начина, по който произвеждаме енергияна и как отопляваме домовете си. Очаквам в близко бъдеще да бъде забранено горенето на какво и да било в рамките на градовете. Разбирам, че много хора у нас са с ограничени средства, а трябва да се отопляват с нещо, но според мен трябва да помислят за здравето си. Ние продължаваме да сме първенци по респираторни и сърдечно-съдови заболявания. Това не е само от стрес и лоша храна. Това е и от въздуха, който дишаме. Той скъсява живота ни. Смятам, че трябва да се обяви крайна дата за използване на въглища. Другото важно  нещо е участието на хората в енергийната система. Има модели от други държави, които приобщават гражданите като производители. Ще ви дам пример, който е много вдъхновяващ. Преди две седмици в Западна Гърция няколко общини се обединиха и пожелаха да построят соларен парк. Този проект ще гарантира безплатно електричество на 5000 домакинства. Възобновяемата енергия е начин да се справим с енергийната бедност. Често енергийно бедните хора в България пристъпват към крайни мерки като горенето на каквото и да е, за да се стоплят. А те са първите, които вдишват отровните изпарения. Да, на топло са, но се тровят. Има варианти, които те зи хора да бъдат облекчени и да дишат чист въздух с помощта на възобновяемата енергия. Има много начини хората да произвеждат сами енергия, която ще е чиста. Дори един блок може да реши да сложи соларни панели на покрива, като тази енергия може да се продава в мрежата, а и може да се ползва като безплатна енергия от живущите в блока.