БАН чества 150 години от създаването си

В Академията се извършват редица иновации, които нареждат България на значимо място по технологии

У нас
09:37 - 12 Октомври 2019
2368
БАН чества 150 години от създаването си

Българската академия на науките чества днес 150 години от създаването си. По този повод в Академията предстоят различни културни събития, сред които среща на ръководството на БАН с чуждестранни академии и международни научни организации.

По повод годишнината ще се проведе и тържествен концерт-спектакъл от 19.00 часа в зала 1 на НДК. На него председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще произнесе тържествено слово. Очаква се президентът Румен Радев да приветства учените от БАН за празника им.

Поканени са да присъстват също представители на изпълнителната и местната власт, народни представители, културни дейци, представители на академичната общност, на бизнеса, на партньорски организации и на международни институции.

В програмата на концерта са включени изпълнения на Софийската филхармония, с диригент Найден Тодоров и солистите Светлин Русев и Людмил Ангелов. Ще участва също хорът на Ваня Монева, ще има откъси от спектакъла "Хъшове" на Народния театър "Иван Вазов" и на филма "Хъшове" на БНТ, с режисьор Александър Морфов. 

БАН е най-старата и най-голямата научна институция в страната, основана девет години преди Третата българска държава. След Втората световна война постепенно се разраства, като извън старата насоченост към фундаменталните научни изследвания на преден план започват да изпъкват приложните и точните науки, които в предходните десетилетия се развиват основно в университетските среди.

В институтите на БАН се извършват редица пионерски разработки в различни области, които нареждат страната ни на значимо място в световната технологична карта. В БАН "се ражда" електронната промишленост в България, ядрената енергетика, роботиката, космическите изследвания, развитието на наноматериалите и биомедицината.