Банките от еврозоната ще погасят предсрочно „евтини“ заеми от ЕЦБ за 300 млрд. евро

Новини
16:54 - 18 Ноември 2022
1893
Банките от еврозоната ще погасят предсрочно „евтини“ заеми от ЕЦБ за 300 млрд. евро

Банките от еврозоната планират да погасят предсрочно 296 милиарда евро евтини заеми, предоставени от Европейската централна банка, след като ЕЦБ реши да увеличат цената на финансирането от следващата седмица, съобщава „Файненшъл таймс“.

Размерът на заемите, които търговските кредитори възнамеряват да погасят предсрочно, е по-малък от очакванията на анализаторите. Това обаче представлява най-голямото еднократно намаление на ликвидността на финансовата система на еврозоната в 22-годишната история на единната валута.

Този ход бележи първото значително намаление на финансовия баланс на ЕЦБ от 8,7 трилиона евро, откакто той започна да набъбва, за

да се финансират мерки в подкрепа на икономиката и финансовата система по време на дълговата криза в еврозоната преди едно десетилетие.

В петък ЕЦБ каза, че банките са посочили, че следващата седмица ще изплатят около 15% от предоставените от централната банка тригодишни заеми за 2,1 млрд. евро, които тя е отпуснала при лихвени проценти до минус 1%. Съобщението доведе до спад на разходите за краткосрочни заеми в еврозоната в петък.

Целевите по-дългосрочни операции по рефинансиране бяха предложени на банките с 0,5 процентни пункта под депозитната лихва на ЕЦБ, при условие че запазят нивата си на кредитиране по време на пандемията.

Банките могат да спечелят, като върнат обратно на депозит в ЕЦБ средствата, които са взели назаем, за да се възползват от нарастващата лихва по депозитите,

която се повиши от -0,5% до +1,5% само в рамките на последните три месеца. ЕЦБ обаче спира тази финансова операция от 23 ноември, след което лихвеният процент по заемите ще следва лихвения процент по депозитите. Анализаторите очакват повече изплащания следващия месец, посочва финансовото издание.

„На банките може да им отнеме малко повече време, за да оценят своите политики за изплащане, поради което очакваме повече предсрочни плащания да дойдат през декември и януари“, каза Йенс Айзеншмид, главен икономист за Европа в Morgan Stanley.