Банов поправя гафа: И Кидика с пенсия заради "Златният Орфей"

Министерство на културата се оправда с НДК

Култура
16:03 - 12 Февруари 2021
3621
Банов поправя гафа: И Кидика с пенсия заради "Златният Орфей"

В Министерството на културата днес бе подадено официално второ предложение от Националния дворец на културата за разширяване на списъка с предложените за награждаване на творци по Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията, съобщиха от ведомството, оглавявано от Боил Банов.

"В писмото от НДК се изказва благодарност към комисията за това, че вече са разгледани първите им предложения и уточняват, че водени от желанието никой, свързан с фестивала „Златният Орфей“ и с приноса и участието в изграждането на основите на съвременната българска музика, да не бъде забравен, предлагат за разглеждане още няколко имена от голямата палитра на достойните творци. Към писмото е приложен списък с предложени за награждаване лица, като се допълва още, че събирането на достоверна информация, разпръсната през годините в различни източници, е не лека задача", уточняват от МК.

„Позволяваме си да изразим още веднъж убеждението, че показването на почит, уважение и признателност към хората, грижили се за духовните устои на нацията, е акт на признателност и начин за съхраняване на традициите и подадена ръка към следващите поколения талантливи български изпълнители и творци“, се казва още в писмото от НДК. Дворецът заедно с БНТ дълги години бе организатор на конкурса и държи марката "Златният Орфей".

Предложението ще бъде разгледано от експертната комисия още на следващото й заседание, уточняват от Министерство на културата.

Lupa.bg научи, че един от певците, които ще получи парична награда за 3 години е Христо Кидиков. Той отсъстваше от първия списък с наградени 63-ма творци и публично изрази огорчението си, че е забравен и не е почетен.

"Пея 50 години, имам записани над 400 песни, участвал съм в 17 издания на "Златния Орфей." Днес аз вече съм никой. Днес, когато цъкна "Вефа", Министърът на културата не чу Кидика...", написа обиден легендарният изпълнител.

На 3 февруари правителството реши 65 певци, композитори и текстописци да получават ежемесечна награда в продължение на 3 години. Поводът е 55 години от основаването на фестивала „Златният Орфей“. Международният фестивал „Златният Орфей“ е основан през 1965 г., провежда се в курорта Слънчев бряг. Съществува до 1999 г.

Годишнината е отбелязана през 2020 г., когато е постъпило и предложението да бъдат наградени творците с принос за легендарния фестивал. Сумите са различни – по 500 и по 350 лв., като по-високата сума е за носителите на голямата награда и първа награда от конкурса. За първи път държавата решава да отличи толкова голям брой творци със специални пенсии.

Предложението на Министерския съвет е внесено в Комисията по културата и медиите и трябва да бъде утвърдено с решение на парламента. Сумата е в размер на 1 045 800 лв. за целия период на отпускане.