Бърни Сандърс се оттегли, Байдън се изправя срещу Тръмп

Новини
20:25 - 08 Април 2020
1903
Бърни Сандърс се оттегли, Байдън се изправя срещу Тръмп

Американският сенатор Бърни Сандърс се оттегля от надпреварата за Белия дом, разчиствайки пътя на Джо Байдън към президентската номинация на Демократическата партия за изборите през ноември. Сандърс обяви решението си в сряда чрез комюнике на изборния си щаб.

В съобщението се казва: "Кампанията приключва, борбата продължава! Благодаря на всички, които ме подкрепяха". Така бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън остава единственият кандидат на първичните избори за номинацията на Демократическата партия и най-вероятно той ще е кандидатът на демократите, който ще се изправи срещу президента Доналд Тръмп.

Оттеглянето на Сандърс бележи пореден драматичен обрат в надпреварата сред демократите. Той стартира много силно на първичните избори в първите три щата през февруари, което даде основание на американските медии да го обявят за едва ли не сигурния кандидат на демократите.

Номинацията му изглеждаше сигурна до последния ден на февруари, когато Байдън, дотогава изглеждащ губещ надпреварата, внезапно изплува с убедителна победа в Южна Каролина и започна да консолидира подкрепата на умерените избиратели в партията. Състезанието практически приключи на 8 април, докато страната се бори с развихрилата се коронавирусна пандемия. Тава наложи предизборните срещи с избиратели на всички кандидати да бъдат прекратени, а много щати отложиха планираните там първични избори.