Бързоходни моторни лодки и парашутисти "атакуваха" варненския плаж (СНИМКИ)

Военноморският флот празнува 145 години

Актуални новини
14:20 - 11 Август 2024
2152
Бързоходни моторни лодки и парашутисти "атакуваха" варненския плаж (СНИМКИ)

Бързоходни моторни лодки и парашутисти атакуват в момента варненския плаж – това е най-атрактивната част от честванията на 145 години от създаването на военния ни флот. През цялата седмица във Варна и Бургас имаше различни прояви, а кулминацията е днес – с връчването на първото офицерско звание на завършилите курсанти от военноморското училище, с отваряне на военните кораби за посещение и демонстрациите на най-добрите военни моряци.

По-рано днес курсантите от Висшето военноморско училище от випуск 2024-та получиха първите си офицерски пагони. Сред тях са и първите випускници от специалността “Киберсигурност”. Командирът на Военноморските ни сили контраадмирал Михайлов ги приветства в редиците на флота, като подчерта, че приоритет за тях като военни моряци трябва да бъде защитата на родината.

"Нашата задача продължава и занапред ще бъде запазване на военноморския суверенитет и военноморските интереси на Република България. Да пазим бреговете, да пазим водолазите, да им дадем възможност да развиват икономиката, туризъм, да работят на пристанището и хората да се чувстват сигурни. За да посрещнем бъдещите предизвикателства, трябва да имаме тези два най-важни компонента. Подготовка и мотивиран личен състав и оборудване, с което да изпълняваме задачите си", заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

"Морето от много малък ме е привличало и още от много малък знаех, че искам да правя това", споделя лейтенант Рафаел Кънев – първенец на випуск 2024, ВВМУ "Н.Й.Вапцаров".

Какви желания имате?

"Да продължавам да се развивам като офицер, като личност и да бъда здрав".