„Амнести" обвини Турция във "военни престъпления"

Анкара засега не е отговорила, като вчера тя обяви спиране на нападенията

Свят
16:40 - 18 Октомври 2019
1263
„Амнести" обвини Турция във "военни престъпления"

Турските сили и техните съюзници сирийските бунтовници са извършили "военни престъпления", включително безцеремонни екзекуции по време офанзивата си в Североизточна Сирия. Това обяви международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл", цитирана от "Франс прес".

"Амнести" обвини силите на Анкара в "тежки нарушения и военни престъпления, безцеремонни убийства и незаконни атаки" при операцията "Извор на мир", предприета на 9 октомври.

Анкара засега не е отговорила, като вчера тя обяви спиране на нападенията, но изтъкна, че е предприела всички възможни мерки за избягването на цивилни жертви.

Операцията на Анкара цели да отстрани "Отрядите за народна защита" от районите близо до границата ѝ в Северна Сирия.

При офанзивата бяха убити най-малко 72 цивилни, посочват от Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

"Турските военни сили и коалицията от подкрепяни от Турция сирийски въоръжени групировки проявиха срамно пренебрежение към цивилния живот", изтъкват от "Амнести интернешънъл".

Обвиненията се основават на показанията на 17 души, включително медицински, хуманитарни и спасителни работници, журналисти и разселени хора, както и на видеокадри.

"Събраната информация предоставя ужасяващи доказателства за безразборни нападения в жилищни райони, включително нападения срещу дом, пекарна и училище, извършени от Турция и нейните присъдружни сирийски въоръжени групировки", допълват правозащитниците.

Генералният секретар на организацията Куми Найду подчерта, че турските сили и техните съюзници са "проявили изключително коравосърдечно пренебрежение към цивилния живот".

Докладът включва показания на кюрдски работник в Червения полумесец, който е заявил, че е отстранил телата от останките на турски въздушен удар близо до училище на 12 октомври.

"Не бих могъл да кажа дали те са момчета или момичета, защото труповете им са овъглени. Приличаха на дървени въглища", отбелязал спасителният работник.

"Амнести" също така посочват, че кюрдската политичка Хеврин Халаф и нейният бодигард са били безцеремонно екзекутирани от членове на Сирийската национална армия, финансирана и обучена от Турция групировка.

Най-малко още две екзекуции на кюрдски бойци са били потвърдени, че докато сирийските съюзници на Турция са отвлекли двама служители на местна медицинска организация.