„Бионтех” напасва ваксината за „Омикрон”

Актуални новини
17:12 - 29 Ноември 2021
2831
„Бионтех” напасва ваксината за „Омикрон”

Германската биотехнологична компания "Бионтех" (BioNTech SE) заяви в понеделник, че е започнала работа по ваксина, съобразена с варианта „Омикрон”, открит в Южна Африка, въпреки че все още не е ясно дали ще трябва да преработи оригиналната си ваксина срещу COVID-19, която произвежда с "Пфайзер".

Разработването на адаптирана ваксина е част от стандартната процедура за нови варианти, се казва в изявление на компанията, цитирано от Ройтерс. Първите стъпки се изразяват в изследвания за необходимостта от промяна на ваксината, добавят от компанията.

"Бионтех" заяви в петък, че очаква повече лабораторни данни през следващите две седмици, за да се определи дали има нужда от специфична ваксина за „Омикрон”. Съперникът "Модерна" заяви, че работи по редизайн на своята ваксина срещу COVID-19 за бъдещи бустерни ваксини.

По-рано "Бионтех" и "Пфайзер" са казвали, че са в състояние да извадят на пазара адаптирана ваксина за 100 дни. Те са единствените производители на ваксини срещу COVID-19, с които ЕС има до момента сключен договор за доставки за 2022 и 2023 г.