„Чадърена стачка“ на италианските плажове

Концесионери се обявиха срещу приетото под натиска на ЕС решение секторът да бъде отворен за повече конкуренция

Новини
14:57 - 09 Август 2024
1279
„Чадърена стачка“ на италианските плажове

Няколко концесионери на плажове в Италия обявиха днес, както те самите обясниха, „чадърена стачка“, отказвайки да разпънат чадърите между 7:30 и 9:30 ч. сутринта в знак на протест срещу приетото под натиска на Европейския съюз решение секторът да бъде отворен за повече конкуренция, съобщи италианската агенция АНСА.

Маурицио Рустиньоли, президент на секторния синдикат „Фиба Конфезерченти“ заяви, че е имало „голям отзвук на призива за стачка, което е било над очакванията. Той каза, че концесионерите на най-големите плажове в Италия, като тези в Емилия-Романя и Тоскана, са участвали най-активно в стачните действия, а общо в цялата страна над 80% от концесионерите са се включили. На свой ред потребителската група „Кодаконс“ говори за „провал в участието в стачката и за организации, които са били напълно разделени по отношение на протеста“. Брюксел иска Рим да възлага концесиите на плажовете според условията на директивата „Болкещайн“, изискваща от страните от ЕС да осигурят лоялна конкуренция и прозрачност в сектора на услугите, за да избягват всякакъв вид дискриминационни практики, които биха могли да подкопаят принципа на единния пазар - ход, на който Италия досега оказваше съпротива. 

По този начин страната рискува срещу нея да бъде заведена от страна на Европейската комисия процедура за нарушение на европейските правила. Ако Рим продължи да не се подчинява на европейските разпоредби, ЕС може да заведе дело срещу Италия пред Съда на Европейския съюз.