„Експо 2020” в Дубай отива на прокурор

Куриози
15:39 - 03 Февруари 2022
3090
„Експо 2020” в Дубай отива на прокурор

Консорциумът, организирал представянето на България в „Експо 2020” в Дубай, ще бъде даден на прокурор, а с него вече се е заела антикорупционната комисия.

В обединението участват пет фирми: „Проджект Мениджмънт Адвайзори“, „Арка Л.Т.Д.“, „Д.о.Ф“, „Сиела Норма“ на Веселин Тодоров и „Инфинити Травел“.

Това обяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Пред журналисти тя изчете десетки неизпълнени дейности по договора на консорциума "ЕСПО България 2020" с икономическото министерство и обяви, че държавата ще си потърси парите за несвършената работа.

По думите й цялата организация и провеждане на българското участие в световното изложение в Дубай прилича на "черна дупка, в която са потънали милиони".

Консорциум "ЕКСПО България 2020" печели през 2019 г. обществена поръчка за 6.720 млн. лв. за цялата организация на българското участие - концепция, дизайн, лого, изграждане на павилион, наемане на персонал, програма, събития, търговска и рекламна дейност.

На два пъти авансово държавата е превела 80% от сумата - 4.452 млн. лв. като консорциумът е обезпечил с гаранция половината от получената сума.

"Нито лев повече няма да получат. Ще задържим гаранцията и ще си търсим останалите пари за неизпълнените дейности", заяви Нинова. Тя посочи, че министерството е направило проверка на място.

Установено е също, че има разминаване с представения списък на българските фирми, които участват на изложението. "Дописвани са фирми и физически лица, на които са събирани с 30-40% по-високи цени", посочи Нинова.

Заради пандемията Експо 2020 в Дубай се провежда година по-късно. Изложението стартира на 1 октомври 2021 г. и ще приключи в края на март 2022 г.