„Епъл“ намалява бонусите, спира да наема хора, за да пести пари

Промените ще засегнат най-вече техническите специалисти и мениджърите на средно ниво

Новини
14:56 - 15 Март 2023
2132
„Епъл“ намалява бонусите, спира да наема хора, за да пести пари

Както може би се досещате, зад твърденията на „Епъл“, че не се налага да прави масови съкращения на персонала като много конкуренти, се крие желание да се скрие необходимостта от пестене на финансови средства.

По неофициални данни компанията е започнала да изплаща по-рядко бонуси на редица служители и е спряла да попълва свободните позиции с нови хора. Така след като някой напусне, компанията реално не взима човек на негово място.

Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на свои добре осведомени източници.

Според тях част от служителите на компанията ще получават бонуси по-рядко. По-рано те се изплащаха веднъж или два пъти годишно,

през април и октомври, в зависимост от спецификата на конкретното подразделение. Сега много от служителите преминават към еднократно изплащане на бонуси през октомври, като тази година плащанията през април се премахват. Единствените изключения ще бъдат някои специалисти, обясняват източниците.

Забележително е, че размерът на бонусните плащания няма да бъде намален, само няма да бъде разделян на две части през годината.

За много служители промените в бонусната система ще бъдат неприятна изненада, тъй като не са били обсъждани предварително. Смята се, че отлагането на бонусите за октомври ще помогне за задържането на онези служители, които са очаквали да подадат оставка след получаването на априлския бонус.

Промените ще засегнат най-вече техническите специалисти и мениджърите на средно ниво. Директорите ще продължат да получават бонуси на тримесечна база.

Засилен е контролът върху пътните и други административни разходи, като за много от тях вече се изисква одобрение на ниво старши вицепрезидент. Междувременно компанията се сбогува с някои изпълнители. Известно е, че

основната заплата на Тим Кук ще бъде намалена с повече от 40% тази година, въпреки че реалното намаление на доходите му ще бъде много по-скромно

заради традиционно големите плащания под формата на акции на „Епъл“.

Засилен е контролът и върху посещенията на служителите на „Епъл“ в офиса. Настоящата версия на корпоративните правила изисква те да присъстват на работното място поне три дни в седмицата, а през останалото време могат да работят дистанционно. Някои източници смятат, че съкращенията могат да засегнат най-малко дисциплинираните служители.

В някои случаи от служителите в магазините с марка Apple се иска да работят повече, отколкото първоначално са били наети, и те предполагат, че компанията просто ги подтиква да напуснат.