„Галъп”: 70% от българите вярват в Covid конспирации

Здраве
18:28 - 24 Март 2022
2597
„Галъп”: 70% от българите вярват в Covid конспирации

Липса на достатъчно достоверна информация за ваксините срещу COVID-19, преболедуване и наличие на хронични заболявания са сред най-често назоваваните причини за отказ от ваксинация на българите.

Това са част от изводите на социологическата агенция "Галъп интернешънъл" след проучване на нагласите за ваксините и ваксинацията, проведено между 24 февруари и 1 март сред 812 пълнолетни българи по поръчка на Министерството на здравеопазването преди началото на информационната му кампания "+мен" за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

Преболедуване е причината за отказ от ваксинация на една пета от неваксинираните българи (21.2%). Към тях могат да се добавят и отговорите на 6.7% от интервюираните, които твърдят, че имат достатъчно антитела или силен имунитет.

За приблизително една пета (19.1%) от хората ваксината всъщност би навредила поради наличие на съпътстващи заболявания, алергии или други причини.

Вяра във ваксините нямат 19.1%, а 18.6% ги отхвърлят като цяло, сочат данните.

За 14.4% от неваксинираните пък ваксините не помагат, като аргументите им са от типа "не пречат да го изкараш". В 11.7% от отговорите аргументът е от типа "създадоха ги подозрително бързо".

Личните лекари отказали 6% от ваксинация

Около 6% от неваксинираните посочват, че не са го направили, защото не са били в достатъчна степен насърчени от личните си лекари или че дори личните им лекари са били против, отчитат социолозите.

Като цяло, 43.1% от запитаните неваксинирани посочват различни групи причини. Има 28.5%, които посочват само причини, свързани с убеждението им, че ваксина не им е нужна. Има и 25.9%, които изтъкват само причини, свързани със самите ваксини.

Има и няколко заболявания, които са се превърнали в клишета в общественото съзнание като несъвместими с ваксинацията - сърдечни проблеми, високо кръвно налягане, наличието на или опасността от тромбоза и други проблеми със съсирването на кръвта, белодробни заболявания.

Очевидно до този момент тези респонденти не са получили достатъчно информация, която да ги успокои, отбелязва "Галъп". Не липсват и реакции срещу усещане за принуда, изчакване, разнопосочна информация и много други.

За повече от половината от всички запитани (ваксинирани и неваксинирани) (53.7%) достоверната информация за използваните в България ваксини не е достатъчна. Малко над една трета (36.6%) смятат, че надеждната информация е достатъчна, а около една десета не могат да преценят.

Над 60% от ваксинираните биха си поставили следваща доза

Предмет на изследването са били и причините за поставяне на ваксина, като основата е страх и предпазване от вируса (26.7%). Грижата за семейството и околните (17.7%), вярата в науката и медицината (14.1%) също са сред водещите причини за поставяне на ваксина. За 10.3% ваксините спомагат срещу тежко боледуване и фатален изход от заболяването.

Изследването показва, че склонни към продължаваща ваксинация са най-вече самите ваксинирани, като 61.1% от тях имат нагласата да си поставят още ваксини (дори след бустерната), ако се наложи. Делът на ваксинираните, които заявяват, че не биха се ваксинирали повече е 26.2%.

Сред неваксинираните 77.7% заявяват, че няма да си поставят ваксина. Около една десета пък казват, че биха го направили.

Вяра в конспирации

Сериозни са дяловете на хора, които вярват в различни твърдения, свидетелстващи за омаловажаване, за конспирация на заболяването, посочва "Галъп". Над две трети от всички запитани са съгласни с твърдението, че определени кръгове имат интерес пандемията да се поддържа, да не приключи скоро (66.8%).

Повече от половината от участвалите в изследването пък са на мнение, че вирусът е лабораторно създаден (57.3%) и че напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника (55.2%). За 60% COVID-19 е просто силен грип.

В същото време според повечето българи коронавирусът е опасен най-вече за възрастните хора и тези със заболявания (72.1%). 63.1% изразяват мнението (и надеждата), че пандемията затихва и скоро ще приключи.