„Гугъл“ ще спре да ползва пароли

Потребителите ще получат локален ПИН код вместо парола или ще ползват пръстов отпечатък

Новини
13:17 - 04 Май 2023
2623
„Гугъл“ ще спре да ползва пароли

„Гугъл“ заявява, че паролите скоро ще останат в миналото. По думите на компанията те те често „са разочароващи и излагат потребителите на риск“.

Комбинацията от букви и цифри става все по-лесна за отгатване от различни алгоритми, а мнозинството от хората използват една и съща парола във всичките си профили и тя дори не е толкова трудна за познаване.

„Миналата година — заедно с FIDO Alliance, „Епъл“ и „Майкрософт“ — обявихме, че ще въведем по-лесна и по-сигурна алтернатива на паролите“, обясняват от „Гугъл“.

Вместо пароли „Гугъл“ предлага въвеждането на криптографски ключове (passkeys). Те ще заменят и двуфакторна оторизация при вписване.

Ключовете за достъп са нов начин за влизане в приложения и уебсайтове. Те са едновременно по-лесни за използване и по-сигурни от паролите, така че потребителите вече не трябва да разчитат на имена на домашни любимци, рождени дни или прословутата „123456“.

Криптографските ключове са устойчиви на онлайн атаки като фишинг, което ги прави по-сигурни от SMS еднократни кодове.

Потребителите ще получат локален ПИН код вместо парола или ще ползват своя пръстов отпечатък или други биометрични данни за потвърждение.