„Ислямска държава” се прицели в Тунис

Топ
14:36 - 17 Юли 2019
2386
„Ислямска държава” се прицели в Тунис

Терористичната организация „Ислямска държава“ призова за нападения в Тунис, предаде Франс прес. Призивът бе отправен във видеозапис. На него се виждат маскирани и въоръжени мъже.

Клипът бе разпространен през нощта в профила на ислямистите в „Телеграм”, но за момента още не е ясно дали е автентичен. Във видеозаписа се внушава, че е направен от „информационното бюро на ИД в Тунис“ и е заснет в Тунис. Той бе разпространен три седмици след двойния самоубийствен атентат срещу полицията в Тунис, за който отговорност пое „Ислямска държава” и при който загинаха двама души. Във видеозаписа групата мъже се кълнат във вярност на лидера на терористите Абу Бакр ал Багдади, когото наричат „повелител на правоверните”.

„Вашите войници и синове в земята на Кайруан са добре", казва един от мъжете с прозвище Абу Омар ал Тунси в обръщение към Абу Бакр ал Багдади. Регионът на Кайруан (в централната част на Тунис) е важно място за исляма в Тунис, отбелязва Франс прес. Друг джихадист от видеозаписа с прозвище Абу Халед ал Тунси призовава за всяване на ужас" в Тунис.