„Мисис Баба” – част от Медицинския съвет

Д-р Цветеслава Гълъбова надви 300 претендентки за короната през 2014 г.

У нас
14:28 - 24 Март 2020
6791
„Мисис Баба” – част от Медицинския съвет

Провокативната психиатърка д-р Цветеслава Гълъбова стана част от екипа на проф. д-р Коста Костов в Медицинския съвет. Тя е известна със своите пиперливи изказвания по всички обществени и политически въпроси.

Д-р Гълъбова не е обаче само сериозна и критична, тя умее и да се забавлява. За това говори  участието й през 2014 г. в конкурса „Мисис Баба”. Тогава тя надви 300 кандидатки и сложи на главата си короната на победителите.

„Съветвам хората да влизат от роля в роля, защото това поддържа човека с млад дух”, каза тогава 47-годишната Цветеслава Гълъбова.

Ето и по-любопитни факти за живота на психиатърката:

Защо е избрала точно психиатрия? Била в 9 клас, когато прочела „Мъжът и жената интимно" скришом от майка си и решила, че ще стане сексолог. После изчела Фройд и разбрала, че психиатрията ще е нейната професия. Днес д-р Гълъбова твърди, че е кандидатствала медицина единствено и само, за да стане психиатър. И, че никога повече не е имала колебания относно това какво иска да работи.

Класират я за специалност стоматология, защото за психиатрията не й достигат 5 стотни. Това я мотивира да бъде отлична студентка с надеждата да й разрешат да се прехвърли в желаната специалност. До трети курс обаче не й позволяват да се премести. Тогава Цветеслава напуска стоматологията и кандидатства отново медицина, за да учи това, което иска. Завършва и през 1993 г. започва работа като интернист в Първа градска болница, където остава близо 18 месеца. През есента на 1994 г., обаче и се отваря възможност да започне работа в Курило като лекар ординатор. Четири години по-късно я избират за началник на най-тежкото отделение там - за мъже с остри психози и остава на този пост цели 11 години. Възхитени от нейните качества през 2009 г. колегите я избират за директор на лечебното заведение.

Като лекар д-р Гълъбова има отношение към епидемията на коронавируса, което й проправи пътя към новия Медицински съвет: "Светът е изправен пред нещо непознато, малко, невидимо и много коварно. И все още няма специфично лечение. Хората с основание се страхуват. Логично е да се увеличат много всичките видове тревожни разстройства. Със сигурност ще има повече депресивни състояния. Това, което няма да се увеличи, и слава Богу, са психозите, защото те не зависят от външни фактори", смята д-р Цветеслава Гълъбова.