„Вечен календар“ на 162 години предрича война, убийства и „падение на едно царство“

Едно време
09:00 - 25 Февруари 2022
6554
„Вечен календар“ на 162 години предрича война, убийства и „падение на едно царство“

„Вечен календар“ на 162 години предрича война и убийства, „падение на едно царство“, големи данъци, много неправди и несъгласия между приятели и братя през 2022 година. Това каза за БТА д-р Сашка Бизеранова, етнограф във видинския регионален исторически музей / РИМ/.

„Вечен календар” от 1860 г. е издадена в Букурещ с помощта на видински учители,  търговци и занаятчии. Според предсказанието му за 2022 година „ще владее планетата Венера, със зодията на Девите, в жилището на Меркурий, годината ще е много безплодна, гроздето или виното – малко, затова трябва навреме да се прибере. Началото на зимата - с много дъжд, средата - облачна, а накрая студена. Пролетта – дъждовита. Лятото - с големи пекове, а есента – студена, и много ще пострадат от очибол (болки в очите, очната ябълка, конюнктивит). Тая година, заради онези, които плуват по море, ще бъде много полезна. И по примечанието (забележка, бележка) Димокритово, че ще се прилучат (ще станат, ще има) много войнства, боеве, сечове и убийства велики. Царете и князете ще отегчават поданиците си с данъци големи и различни неправди.

Още се величаят много лоши и нищожни човеци. Непокорство ще има от поданиците към своя си цар. И падение на едно царство. При това ще се прилучат (ще има) много прения и несъгласия между приятели и братя“.

Най-любопитната част от книгата „Вечен календар“ е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, уточнява Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, допълва етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20 век по години, след което започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци.

Ако съдим по изминалия януари явно предсказанията отпреди 162 г. се сбъдват – „началото на зимата - с много дъжд, средата - облачна, а накрая студена“, цитира книгата Бизеранова и уточнява, че

пълният текст на предсказанието е адаптиран към съвременния правопис и го представя пред читателите както е напечатан и без коментар.

Книгата е сред ценните експонати на отдел „Етнография“, съхранявани в РИМ-Видин, допълва Бизеранова. Тя е издадена в Букурещ през 1860 година, когато още в българските земи няма книгопечатане. Отпечатана е с помощта на възрожденци от големи български градове, между които са изброени имената на видински учители, търговци и занаятчии. Експонатът е откупен от РИМ през 1999 г. и постъпва от частно лице Иван Иванов от Видин, но е намерен в град Дунавци при неговата баба, разказва етнографът.

До момента експонатът не е проучван основно, нито е публикуван. Книгата е на български език, има много рисунки, щампи, орнаменти и винетки по страниците.

Ценна е, допълва д-р Бизеранова и с това, че има много приписки по страниците й. От тях, ние съвременните хора, разбираме и добиваме представа за бита на хората притежавали книгата, за техния живот, както и на спомоществователите – професиите, интересите им, именната система във Видинско и др. Откриват се и рисунки, правени по текстовете в книгата и по бележките на собствениците, допълва д-р Бизеранова.

На практика „Вечен календар” представлява хронологично една енциклопедия, която е особено ценна с информацията, която носи за света и България, притежанието й е било въпрос на чест, показвало е определен социален статус и просперитет на собственика й.

Предсказанието от „Вечен календар“ за 2022 г. завършва,

"че това ще е година на много войнства, боеве, сечове и убийства велики. На земята ще има непокорство от поданиците към своя си цар и ще падне едно царство, и ще има много прения и несъгласия между приятели и братя".

Предсказанието отпреди повече от век и половина за първите два месеца на 2022 г. като че ли се сбъдват, а дали ще се сбъднат за следващите 10 месеца предстои да разберем, каза още Бизеранова.