„Витошка” не е пешеходна улица, а кръчмарска

У нас
14:02 - 18 Март 2019
7597
„Витошка” не е пешеходна улица, а кръчмарска

Няма спор - булевард „Витоша” си остана най-емблематичният за София, макар че и той като самата столица постоянно се променя. В миналото кръщават улицата няколко пъти и едва след 9-ти септември запазва името си. Някога търговска, с най-хубавите магазини с неотменна навалица, в която дамите една през друга грабеха по някоя модна дрешка, сега "Витошка" е пешеходна зона, където пъстрият поток от всякакъв народ не спира от сутрин до вечер. Безспорно булевардът е Стъргалото на столицата. Но всъщност привлича минувачите най-вече с безбройните си заведения, накацали едно до друго на тротоарите. Общо 21 са външните барчета, ресторанти и бистра по Голямото стъргало на столицата.

Рано сутрин хората от най-старите кооперации заедно с деловите бизнесмени пият ароматно кафе, а към обед булевардът става като на митинг. Тук е мястото и за делови срещи и за релакс, и за парад.  

На този булевард можеш да видиш и най-много кореняци софиянци – да пийват кафе или бира, или да разхождат домашните си любимци. През Витошка минава огромен поток от хора по всяко време на деня, като повечето търсят приятно местенце да пийнат бира, да хапнат салата, сандвич или нещо по-солидно. За младежите пък е въпрос на престиж да изядат точно тук пицата или пастата си. Изобщо –скуката и самотата се лекуват на вечната Главна. Но не и ако си с празен джоб. Не заради магазините, които макар доста сгъстени на квадратен метър, не са особено посетени, а заради китните атрактивни заведения. Всъщност булевардът отдавна не е търговски и малцина са тези, които тръгват на шопинг по „Витошка”. Естествено, моловете отдавна пометоха всичко. Много от търговците се оплакват от липсата на клиенти и са на ръба на оцеляването заради високите наеми. Може да се каже, че тук не се пазарува – магазините пустеят, с изключение на големите търговски марки. Най-посещавани като че ли са дюкянчетата за цигари и кафе.

Тръгнем ли от „Алабин” надолу по улицата, окото се пълни с куп китни и адски уютни местенца, в които наистина можеш да отпуснеш след работа, студентите след лекции или просто да позяпаш пъстрата тълпа. Вечерите тук са особено красиви – навсякъде присвяткват светлинки и запалени свещички и фенерчета по масите. Не че на обяд не е е пълно с хора – обедните менюта са доста атрактивни, а цените поне два пъти надолу от вечерните.     

Първото бистро, което се набива на очи е Wok to walk отдясно на булеварда, където обичайно чужди туристи похапват спагети в картонени кутийки. Вляво пък очаква посетители заведение с апетитни гироси, даже по-добри от тези, които правят в Гърция. Сигурно затова тук често отсядат жителите на южната съседка. Разбира се, има сандвичи, пържоли, бургери и каквото още се сетиш.

Едно от най-уютните и красиви бистра е Biergarten, или зеленото, както му казват посетителите, където почти никога не можеш да намериш места. Затова около него хората се редят на опашки и чакат да се освободи някоя маса. Цените са прилични – бирата е по 2-3 лева, кафето около 2.     

След пряката „Денкооглу” вдясно също се намира едно от най- любимите на софиянци кафенета, където трябва да поизчакаш, преди някой да стане, за да поседнеш. Сладкарницата, която има поне 30-40 столчета на тротоара, е винаги претъпкана с похапващи сладолед, пийващи домашна лимонада и посръбващи кафе за 2-3 лева.

По-надолу близо до „Солунска” е известното Social кафе, което никога не пропуска да зарадва посетителите си с много промоции. Заведението е адски уютно, цялото опасано в светлинки и винаги има празничен и свеж вид. То е любимо на чуждите туристи. Тук винаги е пълно с групи от посетители, обичат го и младите двойки заради зареждащата атмосфера и богатото и прилично на цени меню. Тук цените са наистина социални – една огромна пица Маргарита и 2 бири Старопрамен струват 9,99, а пица за двама и 2 бири 12,99.      

Черешката на тортата на Витошка обаче си остава „Рафи бар” – любимо място за разпускане, похапване и пийване на суетни младежи и бизнесмени. Огромното заведение, което освен външната част има и вътрешна на 2 етажа освен добра кухня и страхотна атмосфера има и бързо сервиране. Мястото е любимо за партита на големите фирми. Е, най-капризните твърдят, че от известно време са поразвалили кухнята, понамалили са порциите, но къде ли не е така.

По-надолу, в частта близо до Патриарха, заведенията на улицата се поразреждат и губят чара. Тъкмо в тая по-непренаселена отсечка се събират уличните музиканти и танцъори и оцветяват арт имиджа и по-празничното  настроение на „Витошка”. Тук винаги, особено вечер минувачите снимат с телефони танцуващи, пееши и свирещи самодейци, които забавляват народа. 

Булевардът, за разлика от повечето улици из града, където няма къде да поседнеш е идеалното място за почивка и без да влизаш в ресторанта. Почти винаги млади и стари отпускат с вафличка сладолед или бира и зяпат от многото пейки минаващите от двете посоки на улицата.

Пейките винаги са пълни – възрастните – ядат сладолед, пушат цигари или просто зяпат. Велосипедисти си има. Мацки, младежи и хората от офисите – нагласени, минават като на ревю, за да демонстрират маркови дрешки.  

Булевардът носи днешното име от 9-ти септември 44-та

До 9-ти септември 1944-а булевардът носи различни имена. В плана „Майер” от 1908 г. улицата носи името „Гурко”, докато настоящият булевард, кръстен на името на руския генерал се казва „Алабинска”. След това се прекръства на „Царица Йоанна” в чест на съпругата на цар Борис III и майка на княгиня Мария Луиза и Симеон Сакскобурготски Джована ди Савоя (Йоанна Савойска).

Улицата придобива името, което носи и до днес след 9 септември 1944 г.
Имиджът на булеварда бе свързан основно с трамваите, които преминаваха през него десетилетия наред. След като населението започна да се множи застрашително и улицата бе постоянно претоварена с тълпи от хора, мотрисите бяха спрени и улицата стана пешеходна зона.

В последните години булевардът претърпя сериозен ремонт – беше подменена настилката му, релсите бяха премахнати и получи и зелените си зони – големите  кашпи с цветя от двата му краища.

Скандалният фонтан отдавна е пресъхнал

Главната на София така и си остана без фонтан и не можа поне малко да наподобява емблематични улици в други страни, където през няколко метра блика вода, а туристите щракат с фотоапарати. За жалост, съоръжението, направено преди повече от 6 години, скандализира софиянци и с нехудожествения си вид и заради явно неподходящото място, на което се намира.

За фонтана бе направена и онлайн анкета и след масовото неодобрителните мнения, че недомисленото съоръжение само пръска с вода минувачите, а отгоре на всичкото се и руши, фонтанът бе демонтиран и сега е останала само мозайката и пресъхналите кранове. Той обаче глътна 17 000 лева.

Сега някогашният фонтан служи за катерушка на хлапетата, чиито родители са насядали в кръчмите наоколо, а понякога и за тоалетна на домашните любимци.

 

     Снимки: Агнес Методиева 

ТЕМА