„Зелена зона“ поглъща и крайните квартали

Ексклузивно
13:47 - 02 Април 2019
10352
„Зелена зона“ поглъща и крайните квартали

„Зелена зона" ще обхване цяла София до 2 години, като таксата, с която ще ни рекетира общината за колата пред блока, ще нарасне от 100 до 150 лева. Това научи Lupa.bg от свой човек от управата на столицата. Пари за местата си пред блока ще плащат дори в „Младост“, „Надежда“, „Люлин“, както и всички крайни квартали.

В момента се изготвят нови табели, които постепенно ще бъдат монтирани в цяла София, като вече дори в някои квартали като „Света Троица“ вече са поставени в междублоковите пространства. 

Така столичани, които до момента си оставяха колите спокойно пред панелките, вече са принудени да броят по 100 лева за година, за да не им вдигнат колата. „Даже ми го представиха като екстра, викат, че като им дам парите, ще ми осигурят цяло каре пред блока за паркинг. А нещата са си както преди, дебнеш да си намериш място“, оплака се пред Lupa.bg Калин Петров, който оставя своето пежо пред блока.

В момента таксата е 100 лева, но Lupa.bg научи, че до 2 години сумата ще набъбне на 150 лева.  

Платеното паркиране в София всяка година осигурява добри приходи от порядъка на няколко милиона лева за общинското дружество „Център за градска мобилност” (ЦГМ). Общо 54  495 850 лева са влезли в компанията от „синя” и „зелена” зона за периода от 2015 г. до края на октомври 2018 г.

Това става ясно от искане по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Заявлението е подадено до Столична община от представител на СБА в началото на ноември м.г. и по тази причина получените данни не обхващат цялата 2018-та.
Приходите от платеното паркиране с всяка изминала година нарастват. Противно на очакванията обаче паркоместата в "синя зона” не се увеличават, а намаляват ежегодно, което прави платеното почасово паркиране в централната част на София още по-невъзможно. За сметка на това в столицата се появяват нови площадки за платено паркиране в "зелена зона”.

Така например през 2015 г. паркоместата в „синя зона” са 5040, в „зелена зона” 11 742, а общите приходи от почасовото паркиране в тях са 13 038 527 лв. Следващата година местата в „синя зона”, която е в централната част на столицата, са „орязани” с 81. В „зелената зона” също са намалени – от 11 742 на 11 683. Същевременно приходите за общинското дружество нарастват на 14 821 343 лв.

От ЦГМ разясняват, че приходите се формират от продажбата на винетни стикери за локално платено паркиране, от SMS заплащане за паркиране, от продажба на талони, от заплащане чрез паркомат, от фактури от клиенти, предплатили за ползване на паркоместа. Приходите обаче не се отчитали отделно от „синя” и „зелена” зона, а общо, обясняват още от ЦГМ. От общинското дружество разкриха, че приходите от зоните за почасово платено паркиране са част от общите приходи на ЦМГ и се изразходват по пера, описани в годишните отчети. Така без конкретен отговор остава най-важният въпрос: как са били изразходени събраните средства.