Бедствено положение и воден режим: Множат се селищата с дефицит на питейната вода

И днес в страната бяха наложени нови рестрикции по отношение на използването на водата

Топ
20:31 - 19 Август 2024
2105
Бедствено положение и воден режим: Множат се селищата с дефицит на питейната вода

На места в страната и днес беше обявено бедствено положение и наложен режим на водата.

В област Велико Търново беше обявено бедствено положение за неопределено време на територията на селата Димча, Сломер и Лесичери. Това обяви кметът на Павликени инж. Емануил Манолов в официалната си страница във Фейсбук.

Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК "Йовковци" - Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите.

В област Смолян село Малка Арда, община Баните, два месеца е на воден режим и не можем да открием аварията, каза за БТА кметът на общината Павлин Белчев. Според него проблемът е във вътрешната водопроводна мрежа, а не в довеждащите тръби до водоема, в който влиза вода.

В село Малка Арда има осигурена водоноска от "Водоснабдяване и канализация", а кметът е издал заповед, с която забранява поливането на земеделски площи.

В момента е в ход проектиране подмяната на водопровода от извора до водоема, тъй като вътрешната водопроводна мрежа в селото е сравнително нова - подменена е преди около 15 години.

В област Шумен на работна среща по инициатива на областния управител Бейнур Ахмед беше обсъдена тежката ситуация с недостиг на вода, въведен воден режим в редица села и продължителното засушаване на територията на областта. Той съобщи, че е информиран за обявено бедствено положение от кмета на община Смядово в четири села на общината - Риш, Веселиново, Александрово и Черни връх.

На 15 август в Областна администрация е депозирано искане от кмета на община Шумен за свикване на междуведомствена комисия за проверка състоянието на язовир "Тича".

В отговор областният управител съобщи, че в кратки срокове тя ще бъде сформирана. За проблемите с водоснабдяването в област Шумен областният управител ще информира с писмо министър-председателя и ресорните министри.

По информация на управителя на "Напоителни системи" Шумен Стоян Владимиров язовир "Тича" е пълен на 50% от общия му обем и място за притеснение няма.

Кметът на община Велики Преслав потърси съдействие за включване на село Имренчево към главния водопровод за преодоляване на недостига на вода.

Община Шумен е предприела действия в търсене на решение на проблема с безводието в селата Друмево, Кладенец, Костена река и Вехтово, информират от пресцентъра на институцията.

Според експертите от ВиК от първостепенно значение за осигуряването на нормално водоснабдяване за четирите села е подмяната на напорния водопровод в участъка от шахтовия кладенец край село Ивански до село Друмево.

"Проблемът с безводието е изключително остър и изисква спешна намеса от страна на държавата, както и конкретни действия от страна на местната власт съвместно с ВиК дружеството, затова насочваме усилия в посока да се проучат алтернативните водоизточници и да се възстановят дълбоките сондажи", коментира заместник-кметът Даниела Русева.

Кметът на община Смядово Иванка Николова каза за БТА, че напрежението в с. Риш ескалира заради безводието. Тя коментира, че положението там е най-тежко, тъй като има вода един или два дни в седмицата.

"Риш е село, в което сменихме цялата водопроводна система по проект. Водата, с която се снабдяват, е каптажна. В Риш има вода, която ги е снабдявала години наред, но при една смяна на довеждащия водопровод кметът на община Върбица взе цялата вода, за да си снабди две от неговите села и ни затвори целия приток", заяви Николова.

В област Ямбол заради засушаването към днешна дата с режим на водата са 11 села, в десетки други е регистриран занижен дебит на водоизточниците, съобщи за БТА управителят на Водоснабдяване и канализация (ВиК) Ямбол Христина Микуцева. Най-сериозна остава ситуацията в граничните общини Елхово и Болярово, както и в Стралджа, където е в сила частично бедствено положение от 17 юли насам.

Заради безводието в община Стралджа повече от месец е в сила частично бедствено положение, засягащо 20 от общо 22 населени места, припомня БТА. Към днешна дата на воден режим са селата Александрово, Поляна, Джинот и Иречеково. Намален дебит на водата се наблюдава още в Люлин, Палаузово, Първенец, Правдино и Недялско.

Община Стралджа възнамерява чрез областния управител да отправи искане до министъра на вътрешните работи за удължаване с още един месец на обявеното частично бедствено положение, каза за БТА заместник-кметът Гроздан Иванов.

В четири села на община Елхово за питейните нужди на хората се осигуряват водоноски. В село Бояново кризата с водата е още от края на месец май.

В пограничната община Болярово режим на водата е в сила за с. Камен връх, а в селата Ружица и Вълчи извор се отчита намален дебит на водата, допълни Христина Микуцева.

В област Стара Загора няма нищо необичайно в моментното количество на водата в язовир "Копринка". Това заяви областният управител Методи Марков на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в града.

Към момента в общо 11 населени места има въведен частичен воден режим поради пресъхване на кладенци или намаляване на дебита. Те са в общините Братя Даскалови, Стара Загора, Чирпан, Николаево и Гурково.

Инж. Радостин Миланов подчерта, че за град Стара Загора не съществува никаква опасност от въвеждане на воден режим.