Беларус отхвърли "абсурдните обвинения" за престъпления срещу човечеството

Свят
17:01 - 03 Октомври 2024
1986
Беларус отхвърли "абсурдните обвинения" за престъпления срещу човечеството

Външният министър на Беларус Максим Риженков отхвърли като абсурдни твърденията за престъпления срещу човечеството от неговата страна, които Литва поиска от Международния наказателен съд (МНС) да разследва, съобщава "Ройтерс".

В понеделник Литва заяви, че иска от Международния наказателен съд да разследва предполагаеми престъпления, извършени от нейния съсед Беларус под управлението на авторитарния лидер Александър Лукашенко, включително принудителни депортации. Главният прокурор на МНС съобщи, че ще започне предварително разследване.

"Не е нужно да сте признат експерт по международно право, за да разберете абсурдността и пресиления характер на повдигнатите обвинения", изтъкна в тази връзка Риженков.

Той определи литовския ход като безполезен.

Беларуската опозиция в изгнание твърди, че около 300 000 души са били принудени да избягат от страната - много от тях в Литва - след като Лукашенко потуши масовите протести през 2020 г., а в момента една тридесета от беларусите живеят в изгнание.

Без сезиране от Съвета за сигурност на ООН, МНС може да разследва престъпления срещу човечеството, извършени от гражданин на или на територията на държави, които приемат неговата юрисдикция. Въпреки че Беларус не е подписал, Литва заяви, че действията на нейния съсед са засегнали нейните интереси в областта на сигурността, което я задължава да потърси намесата на съда.