Белгийското "Политико" се гаври с нас: "Каскета срещу Тиквата"

След като Гешев оцеля след уличните протести през 2020 г., изглеждаше почти невъзможно той да бъде помръднат

Политика
14:03 - 18 Май 2023
4028
Белгийското "Политико" се гаври с нас: "Каскета срещу Тиквата"

„Каскета срещу Тиквата – мафиотската държава в България стигна критичната точка.“ Под това заглавие брюкселската ширпотреба „Политико“ публикува статия за конфликта между българския главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Несъмнено моментът е възлов за върховенството на закона в България и превръщането на страната в пълноценна демокрация", отбелязва изданието. "Драмата започна на 1 май, когато Гешев обяви, че някой е искал да взриви бронирания автомобил, в който той е пътувал.

В сърцевината на кризата е изключително важната роля на главния прокурор. От доста време Гешев е идентифициран от активистите в борбата срещу корупцията и за демокрация като една от главните пречки за привеждането на България в съответствие с нормите на ЕС. През лятото на 2020 г. той бе сред главните цели на масовите улични протести срещу мафията. Тогава демонстрантите поискаха без успех оставката му", четем в статията.

"Политически покровителстваната мафия в България е вездесъща, а интересите ѝ включват наркотици, оръжия, трафик на хора и отклоняване на средства от еврофондовете. Според протестиращите всемогъщите български прокурори са в центъра на мафиотската структура и винаги гарантират, че нито една "едра риба" няма да бъде изправена пред съда в завладяната държава.

След като Гешев оцеля след уличните протести през 2020 г., изглеждаше почти невъзможно той да бъде помръднат, в известна степен защото се радваше на близко приятелство с Борисов – майстора кукловод на българската политика, на когото през миналата година помогна да излезе от ареста.

Сега обаче нещо щракна и подпали "гражданска война" в мътното сърце на българската държава. То може да даде проблясък надежда на тези, които се надяват да почистят Авгиевите обори от корупцията.

Борисов спечели с малко изборите през април, а номинираната от него за премиер Мария Габриел заяви на 11 май, че иска оставка на Гешев. Той отвърна с намека, че политическата класа се опитва да убие него и семейството му. Той намеква също, че иска да разръчка корупцията по високите етажи.

Не е съвсем ясно какво предизвика кавгата между главния прокурор и бившия премиер. Възможно е Борисов в крайна сметка да е видял, че Гешев е толкова сериозна пречка, че той трябва да го натисне да си ходи, за да спаси политическото си бъдеще, да получи надеждни коалиционни партньори."