Белград посрещна Макрон с хляб и сол (СНИМКИ)

Френският президент честити на сръбския народ победата на Новак Джокович на Уимбълдън

ЕС
18:20 - 15 Юли 2019
2422
Белград посрещна Макрон с хляб и сол (СНИМКИ)

Сръбският президент Александър Вучич посрещна днес френския си колега Еманюел Макрон с хляб и сол на белградското летище "Никола Тесла", предаде Танюг. Президентският самолет на Макрон кацна на летището, ескортиран от три МиГ-а на сръбската армия.

Макрон бе посрещнат и от френския посланик Фредерик Мондолони, както и от служители на френската компания "Ванси Еърпортс", която е концесионер на белградското летище, посочи БТА.

Френският президент пристигна в Сърбия без съпругата си Брижит. Заедно с него пътува и делегация от френски бизнесмени.


Еманюел Макрон каза днес, че е дошъл в Белград, за да обърне нова страница, да потвърди приятелството и да гради нови партньорства със Сърбия. "Искаме заедно да отворим нова страница", каза Макрон на летището, където с президента Александър Вучич откриха плоча по повод официалното започване на работите по модернизация на летището. Проектът ще бъде изпълнен от "Ванси еърпортс".


Еманюел Макрон напомни, че 18 години нито един френски президент не е посещавал Сърбия, което по думите му е прекалено дълъг период. "По време на визитата ще говорим за общото ни минало, но и за бъдещето", каза още той.

Макрон честити на сръбския народ победата на Новак Джокович на Уимбълдън, като отбеляза, че мачът е бил голямо спортно предизвикателство и че сръбският народ има защо да се гордее с победата.


"Очакваме много в бъдеще", заяви на свой ред сръбският президент Вучич на Макрон и подчерта, че възстановяването на приятелството между двете страни не би било успешно без упоритостта и енергията на Макрон и желанието на Франция да се върне на Балканите.


"Това е само началото на нашето сътрудничество", написа Вучич в Инстаграм.