Белият дом с план за справяне с климатичните промени

Министерството на финансите започна проучване на въздействието на климатичните рискове

САЩ
13:21 - 15 Октомври 2021
1672
Белият дом с план за справяне с климатичните промени

Предупреждавайки за "системните рискове" за американската икономика, свързани с изменението на климата, Белият дом обяви в петък офанзива на цялото правителство за намаляване на уязвимостта, съобщи АФП.

Според американски официални лица стратегията ще започне да се адаптира към променящата се среда и ще намали финансовите щети от екстремните метеорологични условия, които все по-често причиняват щети на домове и предприятия, както и нарушават доставките.

Политиките варират от стандартите за ипотечни кредити до политиките за държавните поръчки и правилата, регулиращи пенсионните фондове, застраховането и информацията за инвеститорите.

"Ако тази година ни показа нещо, то е, че изменението на климата представлява постоянен спешен и системен риск за нашата икономика и за живота и препитанието на обикновените американци", заяви Джина Маккарти, съветник на президента Джо Байдън по въпросите на климата.

В доклада на Белия дом се казва, че екстремните метеорологични условия са стрували на американците допълнителни 600 млрд. долара за физически и икономически щети само през последните пет години.

В същото време свързаните с климата рискове, скрити в пенсионните планове на работниците, са стрували на американските пенсионери милиарди в загубени долари, се казва в доклада.

Само през тази година в Съединените щати смъртоносни зимни бури удариха Тексас и Средния Запад, горски пожари изпепелиха Калифорния, а последователни урагани връхлетяха Източното крайбрежие.

Инициативата е продължение на заповедта на Байдън от май, с която той инструктира федералните агенции да търсят начини за намаляване на рисковете в икономиката и финансовата система, някои от които бяха въведени през последните дни.

Министерството на финансите започна проучване на въздействието на климатичните рискове върху финансите на домакинствата, а жилищните агенции ще вземат предвид рисковете при отпускането на жилищни кредити и застраховането срещу наводнения.