Бенатова: Да чуем интервюто с Митрофанова, иначе ще се митологизира

Това е единственият шанс то да не бъде издигнато в култ, твърди журналистката

Общество
10:17 - 20 Декември 2023
2661
Бенатова: Да чуем интервюто с Митрофанова, иначе ще се митологизира

Програмният съвет на Българското национално радио забрани излъчването на интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова, което бе записано от водещия на "Политически НЕкоректно" Петър Волгин.
 
Пред "Свободна Европа" председателят на Комисията за журналистическа етика Нели Огнянова коментира, че в случая проблемът не е в личността на госта. Тя казва, че е необходим „безотказен ритмичен редакционен процес, основан на най-високи журналистически стандарти“, който не би допуснал съмнения в поведението на водещия.

Дългогодишният телевизионен журналист и член на Асоциацията на европейските журналисти в България Миролюба Бенатова също е на мнение, че „не бива да има забранени гости“. Тя обаче вижда проблем в липсата на конкретна информация защо това интервю е било забранено. И как точно се е стигнало до това решение. „Ако не чуем това интервю, то се митологизира. Единственият шанс това интервю да не бъде мит и да не бъде издигнато в култ, поради своята неизвестност, е да можем да го чуем“, казва Бенатова.

„Не бива да има забранени гости, от една страна. От друга, това как се води интервюто също е една много хлъзгава материя“, добавя тя.