Бензинът пак поскъпна рязко

Тихомълком увеличиха горивото с 28 стотинки от началото на годината

Актуални новини
12:52 - 22 Април 2019
1600
Бензинът пак поскъпна рязко

Цените на бензина в България отново тръгнаха рязко нагоре. Само няколко месеца след масовите есенни протести, обхванали страната заради необяснимото поскъпване на горивата и след успокояването на цените през зимата, масовият бензин А 95 гони рекордни за тази година стойности.

От средата на март досега увеличението е средно с 12 ст. за литър. От 2,08 лв. на 14 март сега масовият бензин е средно 2,20 лв. Пет големи вериги по традиция поддържат еднакви средни цени – 2,22 лв. за литър. Това показва справка в специализирания сайт „Фуело”, който следи цените на горивата у нас и по света. В сравнение с началото на годината разликата е още по-драстична. Най-ниската стойност за бензина е била около 20 януари, когато се е търгувал за 1,94 лв. за литър. Това прави разлика от 28 ст. за период от 4 месеца. За същия период средната цена на суровия петрол се движи от около 61 до близо 71 долара за барел.

Дзелът пък вече струва 2,31 ст. за литър, докато в началото на годината бе 2,14 лв. И тук големите вериги имат еднакви цени.

Макар поскъпването на горивата да се оправдава от производителите и вносителите с динамиката на цените на суровия петрол, у нас по традиция голямото поскъпване идва около края на пролетта и началото на лятото, както и в периоди, когато се наблюдават масови пътувания на гражданите. Така че може да се очаква, че заради засиленото потребление в идните седмици цените ще продължат да се покачват.