Без милост: Борисов не дава заден за Мавродиев

Новини
17:47 - 09 Април 2020
3122
Без милост: Борисов не дава заден за Мавродиев

Премиерът Бойко Борисов заяви на пресконференция в отговор на журналистически въпрос, че не се чувства подведен за уволнението на шефа на ББР Стоян Мавродиев. Решението за отстраняването на Мавродиев бе обявено лично от министър-председателя вчера.

Мавродиев е отстранен заради странното решение банката да отпусне 75 млн. лева на колекторска фирма. Премиерът коментира изказването на ръководителя на банката, че е бил подведен по отношение на предоставените му анализи. "Ако нямаш разбирането, че когато говорим как всяка фирма, магазинче, самоосигуряващите - артисти, творци, да спасим, изведнъж даваш 75 млн. лева кредит... Най-малкото - обади се и ми кажи - чиста е сделката", коментира Бойко Борисов. И  напомни, че за хората това е държавната банка.

Той заяви, че не би разрешил отпускането на подобен кредит, колкото и да е правилен - "в този момент това е немислимо". Борисов посочи, че парите на държавата са нужни, за да изпълни основната си задача - да успее да опази парите за пенсии, заплати за структуроопределящите жизнени системи на държавата. 

Премиерът съобщи още по време на брифинг в МС, че ще се търси възможност за възстановяването на закрит през 2001 г. институт, специализиран в произвеждането на тестове. Той информира, че утре ще има среща в МС с ръководителя на този институт, за да се обсъди при какви условия може да се възстанови дейността му. Ще опитаме, както имаме най-добрата ваксина срещу туберкулоза, ще се опитаме следващите месеци да възстановим дейността и съм убеден, че имаме потенциал да го направим, каза премиерът. Борисов припомни, че този институт е бил един от трите най-добри в света, след САЩ и Германия.