Без милост: Доживот за баща, убил двете си деца

Иван Нанчев умъртви синовете си в две различни години

У нас
18:04 - 02 Март 2021
2855
Без милост: Доживот за баща, убил двете си деца

Магистратите от Апелативния съд в Пловдив потвърдиха наказанието от доживотен затвор на Иван Нанчев, който уби двете си малки деца. 

Нанчев пожелал вечния му престой зад решетките да бъде заменен от 30-годишен такъв, но молбата му не бе уважена. 

През януари 1998-а, в София, той умишлено е умъртвил малолетния си син Д. Н., като за това е осъден на доживотен затвор. С друга присъда Нанчев е осъден отново на доживотен затвор, понеже през месец септември 2000-а  умишлено умъртвил и второто си дете. 

Освен това Нанчев е осъден с още две присъди за общо 2 години затвор – за измама на различни граждани и за кражба на газов пистолет от автомобил.

През 2010-а му е определено едно общо най-тежко наказание – „доживотен затвор“. Съгласно Наказателния кодекс, когато е определено наказание „доживотен затвор“ то може да бъде заменено с лишаване от свобода за срок от тридесет години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години.

Пловдивският апелативен съд приема, че напълно правилно окръжните съдии в Стара Загова са преценили, че формално са налице основанията, предвидени в закона, понеже осъденият е изтърпял 20 години и 2 месеца лишаване от свобода. От представените от затворническата администрация данни се установява позитивно развитие на осъдения.

Той притежава трудови навици и умения, изпълнителен е и се справя с поставените му задачи. Все още обаче не е осмислил в достатъчна степен причините за проявеното криминално поведение и има среден риск от рецидив. 

Според закона осъденото лице може да направи ново искане за замяна на наказанието „доживотен затвор“ не по-рано от две години, след постановения сега отказ на съда.