Без пари: Наско Сираков взима 25 млн. с акциите на „Левски”

Общество
12:36 - 26 Май 2020
7033
Без пари: Наско Сираков взима 25 млн. с акциите на „Левски”

"Левски" е все по-близо до окончателна развръзка на сагата с акциите. Обвиняемият Георги Попов, който държи 86,6% от синия тим, съобщи за Би Ти Ви, че ще предостави собствеността на клуба на Наско Сираков безвъзмездно, за да бъдат избегнати фалит и социално напрежение. Джиросването ще се случи най-късно в четвъртък.

"Направихме го, за да избегнем сигурния фалит на клуба, който щеше да се случи. Хората щяха да смятат, че ние сме тези, които го желаят. Напротив - ние сме единствените, дали наши пари след платени данъци, и не бихме желали това да се случи. С това искаме да избегнем и социално напрежение", каза Георги Попов в отговор на въпроса защо е променил мнението си, след като първоначално джироса акциите на премиера Бойко Борисов и обяви, че темата е приключена.

"Даваме акциите безвъзмездно. Господин Сираков какво да ни плати? 25 милиона? Няма как. Безвъзмездно ги даваме, за да върви клубът напред." Относно възможността акциите да не бъдат дадени на легендарния нападател на "сините", Попов уточни: "Единственото, което може да се случи е, ако господин Борисов промени решението си, тъй като в момента те са джиросани на него. Ако той вземе някакво друго решение в рамките на срока, който е обявен в писмото, разбира се, те ще му бъдат върнати, за да се разпореди той с тях. Така че джирото ще бъде положено, след като изтече срокът на неговия мълчалив отказ, или той реши да се разпореди с тях", добави Попов, като потвърди, че срокът изтича в четвъртък.

Преди дни фактическият собственик на акциите заяви, че, преди да пристъпи към ново джиросване, очаква отказ от министър-председателя Бойко Борисов, на когото те бяха предоставени в началото на май. От "Левски" пратиха запитване в Министерски съвет, като премиерът заяви, че продължава да няма нищо общо със собствеността на клуба и ще скъса и изхвърли писмото. Мажоритарният пакет акции на "Левски" беше джиросан от Попов на министър-председателя Борисов на 8 май, а документите бяха занесени в Министерски съвет на 13 май от журналиста Сашо Диков. Премиерът отказа да ги приеме, като многократно в свои изказвания, заяви, че няма да оперира с ценните книги.

След организираната в социалните мрежи анкета, Васил Божков заяви, че ще се пристъпи към ново джиросване, този път на подкрепения от повечето фен организации на "сините" Сираков. В момента "Левски" е в тежка финансова ситуация. Тя настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

Преди дни ръководството на "сините" взе решение да приеме 500 000 лв. от депутата на ДПС Делян Пеевски. Футболистите не са получили всичките си заплати и могат да разтрогнат договорите си по всяко време. Засега подобни индикации няма. В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува