Без руски газ, цената пада на 142,11 лв. за мегаватчас

Все още не е ясно колко ще струва синьото гориво през май

Топ
20:03 - 11 Май 2022
2572
Без руски газ, цената пада на 142,11 лв. за мегаватчас

142,11 лв. за мегаватчас е прогнозата на "Булгаргаз". за цената за юли, за април тя е 142,59 лв. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Заявлението на компанията, внесено в Комисията за енергийно и водно регулиране за цена през май, преди спирането на доставките от "Газпром експорт",  беше 150,11 лв., а прогнозната за юни, пак преди спиране на руския газ, беше 148,63 лв. за мегаватчас.

Излиза, че след секването на руските доставки трендът на цените, макар и с малко, 48 ст. спрямо април, е надолу. 

От компанията уточняват, че в евро прогнозата им за юлската цена е 72,66 евро за мегаватчас и е образувана на база на ценообразуващи компоненти към 11 май. Не е ясно обаче кои са тези ценообразуващи компоненти, след като едностранно беше прекратен от руската компания договора за доставки.

Прави се сравнение, че цените на европейските газови пазари за доставка през юли е приблизително от 95,50 евро (190 лева).

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни, добавиха от "Булгаргаз".

Все още не се знае колко ще струва газът за месец май, в който сме. Първоначално от КЕВР заявиха, че "Булгаргаз" ще внесе заявление до 4 май, а регулаторът ще се произнесе на 10 май, но тези дати бяха отложени, заради проверка в дружеството на Министерството на енергетиката, която ще приключа на 12 май.

Източници на КЕВР заявиха, че очакват заявлението в петък, тогава ще се произнесе и комисията. 

Прогнозната цена на природния газ за юли е 142,11 лева за мегаватчас  или 72,66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщиха от "Булгаргаз", предаде БТА. Прогнозната цена е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май.

За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през юли на 11 май са в приблизителен размер от 95.50 евро (190 лева) за мегаватчас, посочиха от обществения доставчик.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за юли ще бъде депозирано в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на 1 юли, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 юни, добавиха от "Булгаргаз".

Припомняме, че КЕВР утвърди цената на природния газ от 1 април в размер на 142,59 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Предвиденото за 10 май закрито заседание на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ за месец май обаче се отложи. Причината е, че Министерство на енергетиката е започнало проверка относно ценообразуването на природния газ за май. Проверката ще приключи на 12 май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 148,63 лева за мегаватчас. Тя е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 април.

На 27 април пък "Газпром експорт" прекрати доставките на природен газ за "Булгаргаз”.