Безлов: Военната ни индустрия е в риск от руски "мокри" операции

Политика
11:14 - 16 Май 2022
1801
Безлов: Военната ни индустрия е в риск от руски "мокри" операции

"Лицемерие е да се твърди, че не изнасяме оръжие за Украйна. Нашата индустрия, специално военната част, е в много висок риск от руски "мокри" операции. От 2015 година имаше опити за убийства на Гебрев, сина му и изпълнителния директор на завода. Имаше и серия от бомбени инциденти, експлозии, "нещастни" случаи" в български полигони и складове. Инциденти с продукция на Гебрев  имаше и в Чехия през 2014 г.", обяви Тихомир Безлов, главен експерт Програма "Сигурност" от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него тази част от индустрията ни трябва да е изключително внимателна.

"Държавата трябва да се опита да осигури сигурност на тези предприятия с охрана. Руските офицери от ГРУ продължават да са проблем. Индикатор ще е, ако има инциденти в тези заводи у нас в следващите седмици. Разликата е, че през 2015 година руските служби влизаха свободно в България, сега има повече препятствия", добави Безлов. 

Експертът потвърди, че България е много голям фактор в износа на оръжие, специално муниции. 

"През 2017 година, по време на войната с "Ислямска държава", България направи рекорд от 1990 г. и надмина рекордите отпреди този период - изнесе от порядъка от милиард и 200 милиона евро продукция. Цяла Източна Европа изнася в този момент малко повече. Става дума предимно за муниции, в която сме специализирани", отбеляза Безлов.