БЕЗОБРАЗИЕ! Убиецът на българина в Англия се разминава с лека присъда

През ключалката
16:41 - 07 Юни 2019
9023
БЕЗОБРАЗИЕ! Убиецът на българина в Англия се разминава с лека присъда

Рецидивистът Джеймс Гелинг, който бе арестуван в английския град Саутпорт за убийството на 51-годишния българин Венцислав Маргинов, ще се размине със смехотворна присъда за зверството си, научи Lupa.bg. 31-годишният британец, заедно с още няколко неустановени засега от английската полиция хулигани, нападнаха на улицата и премазаха от бой българския емигрант пред очите на двамата му синове Христо и Станимир на 1 юни, малко след финала на Шампионската лига „Тотнъм“ – „Ливърпул“.

Три дни след бруталния побой Венцислав Маргинов издъхна в болница в Саутпорт, след като изпадна в мозъчна смърт, а близките му дадоха разрешение системите да бъдат изключени. От семейството на Маргинов се съгласили органите му да бъдат дарени за трансплантация.

Рецидивистът Джеймс Гелинг засега е единственият задържан за убийството на българина Венцислав в Саутпорт

Криминалистите в град Саутпорт край Ливърпул все още нищят случая и издирват свидетели. Засега е известно, че българинът, заедно с двамата си синове гледал финала на Шампионската лига в местен бар, където била и компанията на Джеймс Гелинг. Малко след края на мача британците нападат нашенците на улицата.

Венцислав Маргинов е повален и ритан от няколко мъже, други налагат синовете му. Минаващ полицейски патрул слага край на побоя, но полицаите не успяват да заловят нито един от агресорите. Единствения идентифициран за побоя, завършил със смъртта на Венцислав, е местният бандит Джеймс Гелинг. Той е арестуван на 2 юни сутринта заедно с друг 32-годишен англичанин, който обаче е освободен по-късно.

51-годишният Венцислав Маргинов издъхна в английска болница с раздробен череп след брутално нападение на футболни хурлигани

Британските медии разкриват, че 31-годишният агресор има в досието си рекордните 40 присъди за 73 престъпления, сред които са нападение над полицай в съдебна зала и побой над бившата му приятелка. Гелинг е хулиган от страховитата банда Urchins, подкрепяща футболния тим „Ливърпул“. Заради обемистото си крими досие Джеймс Гелинг не е бил пуснат да отлети за Мадрид, за да подкрепя мърсидсайци на финала за Шампионската лига.

Хулиганът е със забрана да посещава футболни мачове за срок от 10 години. Според непотвърдена информация британският рецидивист и групата му са атакували българите, тъй като единия от синовете на Маргинов е бил облечен с фланелка на лондонския клуб „Тотнъм“. Медии на Острова твърдят, че скандалът между българите и англичаните избухнал още в кръчмата и по-късно се пренесъл на улицата.

На тази улица в Саутпорт английските хулигани, водени от Джеймс Гелинг, нападат и убиват от бой Венцислав Маргинов пред очите на двамата му синове

Обвиненията, повдигнати на Джеймс Гелинг, са за тежка телесна повреда и причиняване на смърт по непредпазливост. При подобни случаи в Англия дават присъди между 4 и 7 години. Казусът с убийството на Венцислав Маргинов обаче е по-сложен, тъй като неговият нападател е бил пуснат от затвора с условна присъда. Юристи, запознати с английското законодателство, са скептични, че Джеймс Гелинг ще лежи повече от 7 години в затвора за зверството.

Същевременно проверка на LUPA.BG установи, че Джеймс Гелинг е бил сред инициаторите на кампанията за освобождаването на друг хулиган от Ливърпул – Майкъл Шийлдс, който на 30 май 2005 г. едва не уби бармана Мартин Георгиев на Златни пясъци. Тогава група пияни английски запалянковци се сбиха в крайморско заведение, а при опит на бармана да ги разтърве, Шийлдс го нападна, стоварвайки огромен камък върху главата му. Мартин Георгиев бе в кома няколко дни и оцеля по чудо, а Шийлдс бе осъден на 15 години затвор от българския съд.

Майкъл Шийлдс, който едва не уби барман на Златни пясъци през 2005 г., бе освободен предсрочно от затвора след кампания на феновете и управата на „Ливърпул“

Впоследствие привържениците на „Ливърпул“ и управата на футболния клуб стартираха кампания за връщането на Майкъл Шийлдс на Острова, тъй като според тях в България липсвало адекватно правосъдие. Президентът Георги Първанов разреши екстрадицията на Шийлдс в родината му, където присъдата на хулигана бе намалена на 10 години.

В крайна сметка след силен натиск от фенове и управата на „Ливърпул“, Майкъл Шийлдс излезе от затвора през септември 2009 г., излежавайки едва 5 години от присъдата си.

„Убийците на брат ми трябва да бъдат заловени и осъдени на дългогодишен затвор. Нищо не може да оправдае подобна агресия“, коментира братът на покойния Стоян Маргинов.

Венцислав Маргинов, който е родом от Сандански, работи в Саутпорт от 2010 г., когато се установява в градчето край Ливърпул със семейството си. Българинът бачкал като куриер. За мача „Тотнъм“-„Ливърпул“ си взел отпуск, за да наблюдава срещата със синовете си.