BG паспортът: 100 паунда на ден без виза в Англия

Любопитно
11:20 - 04 Май 2021
5869
BG паспортът: 100 паунда на ден без виза в Англия

Българският паспорт помага на притежателя му за безвизова имиграция и работа в центъра на Лондон за 100 паунда на ден. Това отбелязва международната телевизия VOA за Турция в репортаж за граждани на южната съседка, изселили се от България, които работят и живеят в Англия.

„Тук, в центъра на Лондон, в „Сохо“, работим много изселници. Заради българския паспорт не се наложи да се редим за визи. Основно разнасяме храни. На пакет получаваме 3,5 паунда. Има дни, в които печелим до 100 британски лири. А както се казва, тук гладен нямаш да останеш, ако пък си докарваш 70-80 паунда на ден - живееш като крал“, споделя един от нашенците, предаде rodopi24.blogspot.com.

Квартал „Сохо“ в района West End е изпълнен с разнообразни ресторанти и магазини. Доставките по домове и офиси се извършват основно от младежи, пристигнали от Турция и Бразилия. „Другите се ограничават в 8-часов работен ден, при нас понякога той продължава до 12-14 часа. Това е разликата в стандартите на живот“, споделя друг.

Изселник от Кърджали уточнява, че от две години работи тук и смята да остане колкото се може за по-дълъг период.

„На квартира съм в района на „Кингс крос“. 6 души ползваме тристайно жилище, плащам 400 паунда“, пояснява нашенецът. „В дъждовно време се печели повече. Тогава британецът не излиза навън“, отбелязва друг. Студентът Билгин е от тези, които работят няколко месеца в „Сохо“, а после се връщат в Турция да продължат образованието си.