Би Ти Ви се продава за 140 милиона евро

Американците от СМЕ правят отделен комитет от независими директори

Общество
17:05 - 25 Март 2019 (обновена)
3019
Би Ти Ви се продава за 140 милиона евро

Американците от Central European Media Enterprises Ltd. (CME) – собственик на Би Ти Ви и каналите от групата, започват преговори за стратегическо партньорство. Това може да включва частична или пълна продажба на компанията, сливане с друг стратегически партньор или рекапитализация.

За целта се създава специален комитет, съставен от независими директори, който да води процеса по разглеждане на различни стратегически алтернативи за развитието на компанията, с основен собственик AT&T Inc. Новината идва дни, след като стана ясно, че другият голям частен телевизионен канал – Нова телевизия, също ще има нов собственик – бизнесменът Кирил Домусчиев, а сделката бе одобрена неочаквано бързо от КЗК.

„CME притежава уникален набор от активи и е установила ненадмината лидерска позиция в някои от най-бързо развиващите се медийни пазари в Европа. След пет години безпрецедентен растеж и впечатляващо намаляване на задлъжнялостта, компанията никога не е била в по-добра форма. Ние силно вярваме, че сега е подходящият момент за провеждане на този стратегически преглед. Компанията продължава успешно да изпълнява дългосрочния си план, а оценката на други подходящи стратегически алтернативи представлява допълнителен път за идентифициране на най-добрия начин за максимизиране на стойността за всички акционери на CME“, се казва в официалната позиция на медийната група.

Там се казва още, че в крайна сметка може и да не се стигне до промяна на структурата след приключването на стратегическите алтернативи. Дружеството не е определило график за този процес и не възнамерява да предоставя актуализации или допълнителни коментари, освен ако не прецени, че по-нататъшното разкриване е подходящо или необходимо.

Източници на Lupa.bg от медийните среди издават, че в действителност Би Ти Ви е на тезгяха от около година и половина. Към медиата е имало интерес от няколко медийни играча. Оновният спор е за цената на дружеството. Американците настояват за сума, не по-малка от 170 милиона евро. В крайна сметка, в момента активите се ревизират и се е постигнала малко по-разумна цена, която е около 140 милиона евро. 

Само преди дни собственика на СМЕ Роналд Лаудер бе в Русия, където бе заснет на официална среща с президента на федерацията Владимир Путин. Възможно ли е това да има връзка със задаващата се продажба на канала, питат е медийни анализатори.