Библейските злодеи са дошли от Европа

Филистимците са се заселили в Близкия изток през бронзовата епоха

Зоната на здрача
14:56 - 04 Юли 2019
3109
Библейските злодеи са дошли от Европа

Древните филистимци, библейските злодеи, чийто произход озадачава учените от десетилетия, са пристигнали в Близкия изток от Европа преди повече от 3000 години, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Science Advances". 

ДНК анализ на скелетни кости, намерени при разкопки в град Ашкелон, Израел, разкрива загадката с произхода на филистимците, които се споменават в библейски текстове като заклети врагове на израилтяните. Според легендите филистимци са великанът Голиат, победен от Давид, и Далила, която предава своя любим - легендарния воин Самсон. 

В исторически източници обаче няма запазени сведения за произхода им. Шансът да се реши загадката се появява след откриването на древен некропол при портите на Ашкелон. Градът днес се намира на територията на Израел, но през бронзовата епоха е бил едно от най-големите селища на филистимците. 

Израелски специалисти изпращат около 100 скелетни проби на учени от института "Макс Планк" в Германия. ДНК материал, подходящ за анализ, е открит само в десет от тях, но това се оказва достатъчно. 

Изследователите установяват, че филистимците не са свързани с други народи, които по това време са населявали Източното Средиземноморие (Левант) и Близкия изток. Само след двеста години всички "европейски" следи в ДНК на практика са изчезнали. Учените допускат, че филистимците бързо са се слели с местното население. Според специалистите най-вероятната родина на филистимците е Южна Европа. За по-точни заключения обаче са необходими допълнителни анализи.

"Филистимците вероятно са мигрирали от Европа, и по-точно от Южна Европа, прекосили са Средиземноморието и са пристигнали в Ашкелон някъде между края на бронзовата епоха и началото на желязната епоха", казва Михал Фелдман от изследователския екип от "Макс Планк".