Биха и обиждаха медици във Велико Търново

Това са нискоинтелигентни, неквалифицирани и абсолютно невъзпитани хора, заяви директорът на белодробната болница в града

Крими
13:45 - 09 Септември 2019
3620
Биха и обиждаха медици във Велико Търново

Двама лекари и четири медицински сестри са били бити и обиждани от пациентка и нейни близки във великотърновската белодробна болница "Д-р Трейман", съобщи вестник "Борба". Случката е от късния следобед в сряда, а причина за деянието било желанието на пациентката и нейните роднини бъде излекувана незабавно.

Жената е била хоспитализирана през август заради пневмония, но по собствено желание е напуснала стационара, за да отиде на… сватба. Когато се върнала, вследствие на недовършената терапия здравето ѝ било влошено. Въпреки че първоначалното лечението останало за сметка на болницата, медиците решили отново да я приемат в клиниката.

"Скандалът избухва, защото близките на жената са възмутени, че лечението продължава все още и очакват тя да бъде излекувана едва ли не с магия", заяви управителят на лечебното заведение д-р Стела Денчева.

Според нея няма реално бяснение за проявената над медиците агресия.

"Това са нискоинтелигентни, неквалифицирани и абсолютно невъзпитани хора, които се опитват да помогнат на тяхната близка. Повод за разправията става това, че пациентката е завишила температурата си до 37 градуса!", обясни д-р Денчева.

По думите ѝ придружителите на болната са крещели:

"Заповядвам ти веднага да излекуваш майка ми, щото си длъжна".

Последвали словесни нападки и обиди, а после пациентката и четирима нейни близки проявили физическа агресия срещу дежурния персонал.

Д-р Денчева засвидетелства професионализма на медиците и въпреки изразената срещу тях агресия, те продължават да полагат грижи за въпросната пациентка.

Управителката на специализираната клиника призова за съпричастност към нападнатите ѝ колеги и остро осъждане на непристойното поведение на недоволната фамилия.

За случая д-р Денчева вече е информирала Регионалната асоциация на професионалистите по здравни грижи и Районната лекарска колегия във Велико Търново. Местната съсловна организация обяви след нападението на медицинската сестра в Горна Оряховица тази година, че ще поеме правната защита на лекарите, станали обект на насилие на работното им място, допълва още вестник "Борба".