Биковете разпраха Дюшекчиите

РБ Лайпциг се класира за първи път в историята си на полуфинал в Шампионската лига

Спорт
11:02 - 14 Август 2020
1655
Биковете разпраха Дюшекчиите

РБ Лайпциг победи с 2:1 Атлетико Мадрид и се класира за полуфиналите в Шампионска лига. Германският тим ще се изправи срещу ПСЖ в битка за място на финала.

Дани Олмо даде аванс на „биковете“ в началото на второто полувреме след добре насочен удар с глава. 20 минути по-късно влезлият в игра от резервната скамейка Жоао Феликс възстанови равенството. В заключителните минути от редовното време РБ Лайпциг бе тимът, който показа смелост и потърси победата. Тези действия на германците се отплатиха. Тайлър Адамс, който също се появи в игра след почивката, донесе скъпоценната победа за своя тим с мощен удар от границата на наказателното поле.

Постижението е историческо за РБ Лайпциг, който за пръв път в своята история стига до 1/2-финалите на ШЛ.

Логично, с оглед големия залог в срещата, двата тима започнаха предпазливо. Още в 4-ата минута РБ Лайпциг обаче получи нелоша възможност за гол, но ударът на Марсел Халсенберг не намери очертанията на вратата. Отговорът на мадридчани дойде няколко минути по-късно, когато Стефан Савич стреля с глава, но вратарят Петер Гулаши успя да улови.

В 13-ата минута Яник Ферейра-Караско бе оставен непокрит в наказателното поле. Белгийският халф на Атлетико опита силен удар от малък ъгъл, но Гулаши успя да избие в корнер. След изпълнението на корнера Саул Нигес се строполи в наказателното поле. „Дюшекчиите“ претендираха за дузпа, но Шимон Марчиняк остави играта да продължи. Ситуацията бе разгледана и от ВАР.

През следващите минути темпото на игра спадна, като малко по-активният тим бе този на Атлетико. Сериозни голови положения липсваха. В 33-ата минута Караско проби опасно отляво на атаката, но защитник на РБ Лайпциг успя да неутрализира нападението, като изчисти топката.

В заключителните секунди от първата част германците най-сетне успяха да създадат работа за противниковия страж Ян Облак. Дайо Упамекано успя да се извиси над защитата на Атлетико и засече с глава центриране от ъглов удар, но топката бе насочено в обсега на словенския страж, който успя да улови без особени затруднения.

Отговорът на Атлетико дойде в ответната атака, когато Стефан Савич на свой ред стреля с глава след центриране от пряк свободен удар, но изпрати топката встрани от вратата на Гулаши.

Пет минути след подновяването на играта РБ Лайпциг поведе след много добре изградена атака. Марсел Сабицер бе изведен по десния фланг. Австриецът центрира меко към Дани Олмо, който с глава не остави никакви шансове на Облак – 1:0.

В 57-ата минута Упамекано опита късмета си със силен удар от далечна дистанция, но Ян Облак имаше достатъчно време за реация и стражът на Атлетико успя да улови безпроблемно.

В следващите минути Атлетико натисна сериозно своя съперник в търсене на изравнителен гол. В 69-ата минута двойно подаване между Диего Коста и Жоао Феликс матира защитата на „биковете“. Португалецът се оказа очи в очи с Гулаши. Точно преди да нанесе удар Лукас Клостерман влезе в краката му. Защитникът на РБ Лайпциг не успя да играе с топката и повали Феликс на земята. Главният съдия не се поколеба и посочи бялата точка. Зад топката застана именно Жоао Феликс, който с плътен удар отбеляза за 1:1.

Срещата вървеше към допълнителни 30 минути игра. За разлика от Атлетико Мадрид, РБ Лайпциг бе по-смелият отбор и потърси победата още в редовните 90 минути, докато „дюшекчиите“ по-скоро предпочетоха да не рискуват и се прибраха в своята половина. Точно това изигра лоша шега на футболистите, ръководени от Диего Симеоне.

В 88-ата минута Анхелиньо бе изведен отляво. Той пусна остър пас към влезлия от резервната скамейка Тайлър Адамс. 21-годишният американец стреля мощно от границата на наказателното поле. Получи се коварен рикошет в тялото на Саул Нигес и топката влетя неспасяемо в мрежата на Ян Облак, който бе хванат в крачка - 2:1.

Оставащото време бе недостатъчно за мадридчани да отвърнат. До последния съдийски сигнал топката бе непрестанно изсипване в и пред наказателното поле на РБ Лайпциг. В нападение дори се втурна вратарят на Ян Облак, но резултат нямаше. Защитата на германския тим удържа финалния натиск и се поздрави с историческия успех.