Биопроизводители: „Притиснати сме до стената“

Земеделците заплашват с нов протест с искане на оставката на ресорния министър Румен Порожанов

Актуални новини
14:53 - 19 Април 2019
1663
Биопроизводители: „Притиснати сме до стената“

Над 20 браншови организации готвят нов протест и продължават да искат оставката на земеделския министър Румен Порожанов. На пресконференция разгневените биопроизводители заявиха, че причините са липсата на дългосрочна политика в земеделието и масовото пренебрегване на мнението на браншовете.

Мотивите за исканата земеделска реформа са липсата на политики, стратегия и цели за управление, както и „тотално пренебрегване и ощетяване на браншовете биологично производство, производство на плодове, зеленчуци и на картофи”.

„Обединеното българско земеделско семейство е притеснено, притиснато до стената и поставено на колене от едно министерство, което показва нежеланието да работи със сектора”, заяви Благовеста Василева от Българска асоциация биопродукти. По думите ѝ, че протестите няма да спрат, докато желанията на хората не бъдат постигнати.  

От своя страна Милен Стоянов от Управителния съвет на Българска асоциация биопроизводители припомни за протеста на биопроизводителите на 9 април през МЗХГ с искане за промяна на Наредба 5 и промяната на рестриктивните текстове от нея. По думите му, ако не се променят рестриктивните текстове, има реална опасност българското биопроизводство да изчезне. Стоянов поиска и смяна на ръководството на Земеделското министрество, нов план за развитие на биологичното земеделие, както и нова Наредба 5.

Снимка: Агнеса Методиева