Битка за легализиране на канабиса в САЩ

Новини
22:05 - 04 Април 2022
2507
Битка за легализиране на канабиса в САЩ

Камарата на представителите на САЩ одобри в петък, 1 април, законопроект, който ще декриминализира канабиса на федерално ниво.

Законопроектът все още трябва да бъде одобрен от Сената – което не изглежда оптимистично – но е ясно, че политиката има изключително силна подкрепа от обществеността.

Законът MORE (Marijuana Opportunity Reinvestment and Expungement) ще извади марихуаната от федералния списък на контролираните вещества и ще добави федерален данък върху продуктите от канабис. Той също така се стреми

да отмени някои исторически присъди за престъпления, свързани с канабиса, и да преразгледа присъдите за минали федерални обвинения за канабис.

Законът MORE беше приет в Камарата с 220 гласа срещу 204. Гласуването беше основно по партийна линия, като преобладаващото мнозинство от гласовете против (202) дойдоха от републиканците. Само двама демократи казаха „не“ на законопроекта.

Надеждите актът MORE да бъде приет в Сената обаче не са твърде големи. Камарата на представителите прие версия на същия законопроект и през декември 2020 г., но от тогава документът отлежава в Сената. В момента демократите контролират 48 места, а републиканците - 50 места. Предполага се, че законопроектът и тук също няма да мине по партийна линия.

Декриминализирането на канабиса е политика, силно предпочитана от населението на САЩ. Проучване на Pew Research от 2021 г. установи, че

60% от американците смятат, че канабисът трябва да е законен както за медицинска, така и за развлекателна употреба,

докато 30% твърдят, че трябва да е законен за медицинска употреба. Само 8 процента казват, че канабисът не трябва да е законен за употреба от възрастни.

Много американци виждат икономическия потенциал от декриминализирането и облагането на канабиса, точно както се процедира с алкохола. През последните години се наблюдава нарастващ брой хора, недоволни от неуспешната „война срещу наркотиците“, която е засегнала непропорционално цветните общности и общносттеи с ниски доходи.

„Не се заблуждавайте: това е законопроект за расова справедливост. Става дума за хилядите цветнокожи хора, които седят в затвора за престъпления, свързани с марихуана, докато други печелят.

Става дума за поправяне на щетите от войната срещу наркотиците върху общностите и семействата в цялата страна. Благодаря на всички, които направиха този ден възможен и призовавам колегите ми да приемат експедитивно съпътстващия законопроект в Сената“, каза в изявление конгресменът Барбара Лий, представител на демократите за Калифорния.