Бивш аграрен зам.-министър пред Lupa.bg: Свиневъди крият прасетата си при роднини

Ловците да борят чумата с лопата, кирка и хлорна вар, съветва Бюрхан Абазов

Топ
11:49 - 29 Юли 2019
4988
Бивш аграрен зам.-министър пред Lupa.bg: Свиневъди крият прасетата си при роднини

"Не може да се разчита на ловците да преборят африканската чума. Те трябва да носят със себе си освен пушка, лопата, кирка и хлорна вар. Това някой от тях прави ли го?!", попита риторично пред Lupa.bg бившият заместник-министър на земеделието и настоящ депутат от ДПС Бюрхан Абазов.

„Африканската чума затрива три отрасъла – свиневъдство, форажопроизводство и месопреработване. Адекватни мерки не се вземат да се спре това. Силовите министерства не заградиха засегнатите райони и не спряха достъпа до тях. Затова се крият прасета в други населени места при роднини и заразата се разпространява. Ще дам пример: на 16 юли от Българане тя се пренесе в Искър. И двете населени места са в Плевенско”, обясни Абазов.

„МВР, Министерствата на отбраната, на здравеопазването, на земеделието и Националното сдружение на общината трябва заедно да решават проблема с чумата, но това не се прави. Именно затова разпространението й е така мълниеносно.  Вече 1/3 от свинефермите са унищожени. Трябва да се направи всичко възможно да се спасят останалите. Обезщетение се плаща само на килограм живо тегло. Никой обаче не се интересува, че се избиват прасета, които са селектирани, породата им е подобрена и не струват толкова, колкото държавата сега дава за тях”, допълни депутатът.