Бивш министър: Последното правителство на Борисов е извършило престъпление с пътната мрежа

Новини
18:00 - 26 Април 2022
5690
Бивш министър: Последното правителство на Борисов е извършило престъпление с пътната мрежа

За текущите ремонти и поддържането на републиканската пътна мрежа има сключени договори с фирми. Тези договори са на база на проведени поръчки през 2015-2020 година. Реално погледнато, това са 34 договора в цялата страна и фирмите са длъжни да осъществяват превантивното поддържане, текущо зимното поддържане и ремонтно обслужване при аварийни ситуации.

Това каза в "Лице в лице" по бТВ бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие Костадин Паскалев.

Тези договори са подписани с прогнозна стойност за 711 милиона лева, като искам да направя следното уточнение, че има продължителност, която е по-дълга от една година, обикновено между три и пет години. В случая, мисля, че са 3-годишни. Това, което се случва обаче фактически в момента е, че възложените дейности по тези договори са за 3 милиарда и 300 милиона лева.

Тоест, ние имаме подписани договори за 711 милиона, а са възложени дейности за 3 милиарда и 300 милиона лева. 

Веднага правя следното уточнение. Първо това е нарушение на Закона за обществените поръчки, защото по всеки един от договорите би могло стойността да се увеличи, но по Закона за обществените поръчки, би могло да се увеличи с 50% тази стойност. Тоест, общата стойност на всички възлагания за целия период на договорите би могла да стигне до около 1 милиард лева при законно проведени и подписани договори.

Оттук нататък се стига до това, че практически правителството на Борисов, последното правителство на Борисов, чрез Агенция "Пътна инфраструктура" е възложило дейности за 3 милиарда и 300 милиона лева.

Това е нарушение на финансовата дисциплина, безстопанственост или престъпление. Какво е от трите, би следвало да коментират оторизирани органи, които са Сметната палата, Агенцията на държавен финансов контрол и прокуратурата.

Никой друг не би могъл да каже точно за какво става дума, но според мен това е престъпление от гледна точка на финансовата дисциплина на държавата и това би могло да се срути една държава, ако се подхожда такава с всеки сектор. Може би Борисов е смятал, че ще векува като премиер в държавата и тези пътно-строителни фирми, те са смятали, че само те винаги ще строят пътища. За мен Борисов е възлагал поръчки извън Закон за обществените поръчки и тези строителни фирми са обвързани с него.

Тук прокуратурата трябва да се намеси, тъй като има престъпен сговор против държавата, допълни Паскалев.

Настоящото правителство няма характер и лидерство и много трудно може да съществува дълго време. Категорично оценката ми за този кабинет не е добра. Това каза още пред бТВ бившият вицепремиер и регионален министър Костадин Паскалев.