Бивш шеф на ЦСБОП пред Lupa.bg: Братя Бобокови са масони

Ексклузивно
17:18 - 02 Юни 2020
16123
Бивш шеф на ЦСБОП пред Lupa.bg: Братя Бобокови са масони

"Политическите елити изграждаха хора като братята Пламен и Атанас Бобокови. Едните обаче бяха създавани като касичка, а другите  като бушони. Бобокови довчера бяха и касичка, и бушони, днес обаче са само бушони". Това заяви пред Lupa.bg. бившият директор на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) д-р Тихомир Стойчев по повод разследването на двамата бизнесмени. 

„Имената на Бобокови се завъртяха във връзка с внасяните отпадъци. Дори само заради импорта на олово за производство на акумулатори трябва да бъдат контролирани. Те трябва да са обект на службата за контрол на общоопасните средства към МВР. Освен в „Охранителна полиция”, и в „Гранична полиция” има подобна служба, която също трябва да проверява вноса на опасни метали. Оловото е изключително вредно и на много места по света вече се използват пластмасови или метални патрони. В производството на акумулатори и при тяхното рециклиране има опасни, вредни компоненти, които трябва да бъдат контролирани. Едни батерийки вече хората не смеят да хвърлят просто така", обясни експертът.

Той похвали работата на прокуратурата относно разследването на вноса на опасни отпадъци и призова да се установи на кого са дадени кариерите край река Искър и дали те са замърсявали почвата. "В местността „Корията” южно от Враждебна, когато Борисов беше кмет, имаше изхвърлени огромно количество бали с неустановени отпадъци, но въпреки публикацията за това в един ежедневник никой не реагира. 

След това концесионер, благородно нагърбил се да извърши „рекултивация”, зари всичко със строителни отпадъци и пръст. Сега май същото се върши и под махала „Батареята” в същия квартал. Днес заради внос и укриване на опасни отпадъци, утре от продажбата на „рекултивирана земя” едни и същи ще натрупат милиони. Не знам за Европа, но май за България някой силен махна с ръка: „Майната ѝ”!", заяви Стойчев.

Тихомир Стойчев предположи, че братя Бобокови са спрели да плащат на определени лица достатъчно. „Да не би за далаверите на Николай Банев или на семейство Арабаджиеви да не се знаеше?! Те всички пак по някакъв начин ще започнат да плащат. На всички тези разследвания това е целта - да се даде яснота на кой къде са скрити парите. Всички знаехме, че Банев изнасяше пари, но не знаехме къде.

Сега арестуваните бизнесмени ще търсят начини парите им да се връщат, за да плащат на адвокати, на разследващи, на прокурори или да омилостивят високопоставен политик, който да каже: „Стига сте ги мачкали”. Тогава главният прокурор, който и да било той, ще обяви, че са изтекли давностните срокове”, описа схемата, по която вероятно ще бъдат пуснати на свобода арестуваните олигарси Тихомир Стойчев.  

Той предположи, че Пламен и Атанас Бобокови членуват в масонска ложа: „Богатите бизнесмени у нас са или масони, или ротарианци. За съжаление тяхната роля не може да се сравнява с тази на предшествениците им. Българските масони от времето преди Освобождението са будители. Опитвали са се да възродят и еманципират България. Днес обаче виждаме масоните да са преплетени с политици, магистрати, държавни служители, хора със съмнителен бизнес. А тези неизвестни връзки предполагат определен тип отношение, взаимни услуги, както се полага между „братя”.