Бивш зам.-министър на енергетиката пред Lupa.bg: Не бъркайте строителен с ядрен инцидент

Паниката покрай трагедията на площадка "Радиана" е излишна, убеден е Явор Куюмджиев

Икономика
16:00 - 16 Декември 2019
2885
Бивш зам.-министър на енергетиката пред Lupa.bg: Не бъркайте строителен с ядрен инцидент

Трагичният инцидент на строителната площадка за бъдещото хранилище за ядрени отпадъци "Радиана" е банален случай и няма нищо общо с темата за радиоактивния боклук. Такова е мнението на бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката и ядрен експерт Явор Куюмджиев. "Сега ще се нароят куп "експерти", които да поставят под съмнение отново дали "Радиана" трябва да се изгражда, а това е пагубно", коментира той пред Lupa.bg. И обясни, че целият проект по изграждането на хранилището се финансира 100% от Европейската банка за възстановяване и развитие и България на практика не влага и една стотинка в него. 

Първата копка на площадката бе през август 2017 г. и към момента все още продължава изпълнението от т.нар. мастърплан за приключването й. Целта е "Радиана" да събере за между 100 и 150 години отпадъците от изведените от експлоатация блокове на АЕЦ "Козлодуй", както и отработено ядрено гориво. Без това хранилище България няма къде да съхранява всички тези отпадъци и няма как да стигне до демонтирането на отдавна спрените реактори. 

Строителството на площадката се осъществява от тристранен консорциум, като всеки от етапите му се контролира от фирмата, разработила мастърплана, който пък, от своя страна, е с лиценз директно от Международната агенция по атомна енергия (МААЕ). В него се съдържат над 50 подпроекта, като за всеки от тях се иска финансиране и одобрение от Европейската банка. "Никой не може да си играе с ядрената безопасност", отсече Куюмджиев. Той обясни още, че макар Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" да е бъдещият собственик на площадката, към момента институцията има само косвено участие в изграждането на площадка "Радиана", защото всички строителни дейности се осъществяват спрямо търгове, обявени от консорциума и по мастърплана. 

Едва след като и последният елемент от строителството бъде завършен, ще започнат тестове за обработването и съхраняването на ядрени отпадъци и гориво, след това, ако те са успешни, ще се иска лиценз от Агенцията за ядрено регулиране и едва тогава, след прехвърляне на собствеността на площадката на ДП "РО" ще започне нейното същинско функциониране. 

"Това не е нищо повече от обикновен строителен инцидент, какъвто може да се случи и при градежа на жилищно здание и няма нищо общо с темата трябва ли да я има "Радиана", или не", категоричен е бившият зам.-министър.