Бившата кметица и нейният кум – шефът на ВиК, са виновни за режима в Перник

Драмата в областния град се случва заради управленска немощ и корпоративни интереси, твърди лидерът на АБВ

Новини
14:30 - 19 Ноември 2019
6461
Бившата кметица и нейният кум – шефът на ВиК, са виновни за режима в Перник

Бедствието в резултат на управленска немощ, подчинено на корпоративни интереси, доведе до трагедията с водния режим в Перник. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в централата на партията.

Големият въпрос, по думите на Петков, е кога точно нивото на язовир Студена е паднало под критичния минимум. „Ние твърдим, че става дума за 8 месеца и в тези 8 месеца отишлата си г-жа кмет на Перник, шефът на ВиК-Перник и областният управител носят пълната административна, управленска и политическа отговорност, защото “, посочи той.

Отговорът на този въпрос лидерът на АБВ видя в отпуснатите 32 милиона за подводния ремонт на стената на язовир Студена.

На бюрото на областния управител всяка седмица има справка за състоянието на язовирите, твърди Румен Петков

„Колко време продължи той? Как беше направен? Кой го направи? Защо отишлият си кмет не обяви бедственото положение преди 6 месеца и не взе мерки да бъде наложен режим“, запита той. Румен Петков посочи, че ако мерките се бяха взели преди половин година, водният режим на Перник щеше да е в много по-добри условия и много по-поносим, отколкото е в момента.

„Не твърдим, че това е, защото шефът на ВиК-Перник е кум на отишлата си кметица, но тези неща също трябва да са ясни“, добави още той.

Петков посочи, че министър-председателят Бойко Борисов също носи лична отговорност за създалата се ситуация в Перник.

„Ако трябва, всеки от нас ще ходи един път седмично, за да го обяснява на перничани. Осем месеца тотално мълчание на държавните служби. Цялата политическа отговорност я носи министър-председателят: ако държи този областен управител, ако държи този шеф на ВиК-Перник, министър-председателят лично решава въпросите“, добави още той.