Перник се готви за режим на водата , организира се протест

Здравната инспекция задължи детските градини и училищата да осигурят вода и дезинфекция

Новини
11:43 - 15 Ноември 2019
1850
Перник се готви за режим на водата, организира се протест

В очакване на воден режим в Перник здравната инспекция задължи директорите на училищата и детските градини да осигуряват необходимите количества минерална, изворна или трапезна вода за децата и учениците, съобщи БНР. Въвеждането на воден режим се налага заради драстично намалелия обем на язовир "Студена".

Учебните и детски заведения трябва да разполагат с допълнителни съдове, снабдени с кранчета за измиване на ръце и съдове за достатъчно количество резервна вода за санитарните възли.

Сред мерките, предприети във връзка с режима, са извършване на ежедневна дезинфекция на подовете в помещенията, неколкократно ежедневно измиване и дезинфекция на тоалетните, както и дезинфекция на приборите, съдовете за хранене и чашите за вода след всяка употреба в детските заведения.

По време ва режима болницата в Перник ще разчита основно на този голям резервоар в двора на лечебното заведение. Той обаче не е работил от последната водна криза в града през 1993 г. и трябва да бъде подготвен за експлоатация

От здравната инспекция съобщиха, че се подготвят предписания за предприемане на хигиенни и противоепидемични мерки за всички учебни и детски заведения, които ще бъдат връчени в най-кратък срок. За изпълнението им здравните инспектори ще следят стриктно.

Междувременно перничани готвят протест заради кризата с водата. Недоволството е породено както от състоянието на язовир „Студена”, чийто обем драстично спадна, така и от неяснотите около предстоящия воден режим. Организацията тече в социалната мрежа. Сред исканията е търсенето на съдебна отговорност от виновните за водната криза. Протестът е насрочен за 20 ноември от 9 часа пред сградата на ВиК.