Бизнесът остър към кабинета: Не сте осигурили газ, цената му е абсолютно неясна

Много хора може да останат без работа, а икономиката да спре заради липсата на синьо гориво, алармират от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори

Политика
21:40 - 13 Юли 2022
4741
Бизнесът остър към кабинета: Не сте осигурили газ, цената му е абсолютно неясна

Големият бизнес, обединен в Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), иска предвидимост в доставките на природен газ и яснота при цената. Това става ясно от писмо до премиера в оставка Кирил Петков и председателя на КЕВР Станислав Тодоров.

 "В последните седмици като управляващи чертаете непрестанно червени линии, които биха ви позволили да участвате в преговори за бъдещо управление. Уважаваме вашите политически червени линии, но има една линия, която е на път да взриви всякакви бъдещи планове за нов кабинет в рамките на това Народно събрание, а и работата на евентуално служебно правителство", се казва в писмото.

Линията, според индустриалците, е синя и е тежката ситуация с осигуряване на природния газ за България.

Бизнесът е разтревожен, че по-малко от 3 месеца преди началото на отоплителния сезон синьо гориво за България не е осигурено, а и цената му е абсолютно неясна. Ефективни мерки за това не били взети от правителството, смятат от БФИЕК.

"Ние, представителите на производствените предприятия в страната, се наслушахме на твърдения, че българската икономика не била голям консуматор, че нямало страшно и няма да останем без газ. Очевидно тези мантри са произнасяни от хора на високо ниво, които обаче нямат идея колко предприятия в страната зависят изцяло от природния газ, на колко семейства те дават поминък и колко физически лица се отопляват с природен газ и за тях също алтернатива на практика няма за зимата", пише още в писмото и се дава съвет първо да се познава българската икономика преди да се говори и още повече - да се действа.

"Далеч сме от идеята да звучим драматично, но без доставки на природен газ много работещи хора ще са на улицата, икономиката ще бъде изключително застрашена, а държавният бюджет няма да може да поеме голяма част от социалните плащания", казват индустриалците.

Те припомнят, че изпълнителният директор на „Булгаргаз“ при изслушването си в Народното събрание е заявил, че не са гарантирани количествата, необходими за икономиката за август и септември. Не е ясно как се договаря доставката на тези количества. Няма и абсолютно никаква информация дали се работи за договарянето на дългосрочни доставки на природен газ, включително от 1 януари 2023 г.

"Дори и при получаването на целите количества газ от Азербайджан, световният пазар е в дефицит – наблюдаваме аварии, стачки и планови престои на съоръжения на ключови доставчици. Наблюдаваме свръхзаетост на терминалите за регазификация на втечнен газ в Европа. Много от „алтернативните“ доставчици почти нямат свободни количества газ за продан извън дългосрочните им ангажименти. Тези обстоятелства далеч не ни карат да гледаме оптимистично на възможността за осигуряване на газа за България.

На този фон не е ясно дали има газ, който да бъде нагнетяван в „Чирен“. Съгласно публични данни, ПГХ „Чирен“ е запълнено на 38%, а средната запълненост в Европа е 62%! В Германия средната запълненост е 65%, като редица хранилища там са запълнени над 90%. Да не забравяме, че сме на средата на летния сезон, когато потреблението е сравнително ниско. Какво ще се случи през зимните месеци, когато трябва да се доставя гориво за топлофикациите?!

Много въпроси, на които трябваше да бъде отговорено още вчера, смятат от БФИЕК и припомнят, че за тези рискове са предупредили още в началото на март с писмо до премиера и министрите и са поискали създаване на кризисен щаб с участието на потребителите, който да изготвел план за действие при спиране на доставките от Русия. 

"С настоящото писмо настояваме още веднъж за кризисни мерки и за спешна среща за изясняване на ситуацията! Предупреждаваме, че спирането на газа освен пагубни ефекти за икономиката, създава и значителни рискове за технологични аварии и опазването на околната среда и човешкия живот!", са заключителните думи на голямата индустрия.