Бизнесът заплаши с протести заради цената на тока

Икономика
17:18 - 21 Февруари 2020
2959
Бизнесът заплаши с протести заради цената на тока

"Бизнесът готви нова среща с правителството по отношение на цената на тока, която се търгува на енергийната борса. След тази среща ще стане ясно дали ще се готвят протестни действия".

Това съобщи пред журналисти председателят на АИКБ Васил Велев. 

Преди две седмици индустриалците проведоха среща в КРИБ, на която участва и енергийният министър Теменужка Петкова. Тогава бяха набелязани редица мерки, които подробно ще бъдат обсъдени на дискусия на 25 февруари в парламента. 

„Тази тема е много важна, тъй като цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, без да броим доплащанията, които правим като такси задължение към обществото за неправомерната държавната помощ за централите в Маришкия басейн. Освен ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, се добавя и ТЕЦ 2, чрез решението на парламента. Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг - които централи дадат по-добри цени, те ще получат тази ограничена държавна помощ. В такъв случай цената би била конкурентна", смята Васил Велев.

Той припомни, че бизнесът всяка година губи по 50 000 души на пазара на труда по демографски причини. "Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване на производителността. Всички в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудова имиграция. Искаме точно това - да приложим добрите практики у нас“, коментира още Велев.